"Belgijskom novinaru preti proterivanje iz Srbije"

Filip Bertinšan, dopisnik mnogobrojnih inostranih medija u Srbiji, na meti je pretnji proterivanjem iz Srbije, saopštila je organizacija "Reporteri bez granica"

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

10:48

Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, Bertinšanu preti proterivanje pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

"Reporteri bez granica" tvrde da ta odluka nije ničim motivisana niti opravdana.

Bertinšan je pre njenog donošenja već bio pozivan od strane Srpske službe za bezbednost (BIA) na "detaljne informativne razgovore" u aprilu 2017, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji, o kojima je kao novinar izveštavao, dodaje se.

"Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i evropskom i međunarodnom javnom mnjenju, ističu "Reporteri".

Bertinšan svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina u kojima je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima. Kao belgijski državljanin, on živi u Beogradu od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, a takođe je i otac petogodišnje devojčice. Odbijen je, bez ikakvog objašnjenja, nakon zahteva za privremeni boravak radi spajanja porodice od strane MUP-a, 8. januara 2018. godine, drugi put od aprila 2017. godine. U novembru 2017. godine je međutim Upravni sud Srbije doneo presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva, navodi se.

Odluke MUP-a u ovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima o poštovanju privatnog i porodičnog života, ističe se u saopštenju "Reportera bez granica".

Imajući u vidu često ignorisanje pravosudnih odluka od strane srpskih vlasti, kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji
za evropske integracije, ali i kako bi odbranio svoj posao kao novinar, Bertinšan je odlučio da se ponovo žali upravnom sudu, i da se obrati najvišim evropskim i međunarodnim vlastima povodom svoje situacije, zaključuju "Reporteri bez granica".

Reagovala novinarska udruženja: Srbija ponovo liči na film "Balkanski špijun"

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su danas da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija, belgijskog državljanina Filipa Bertišana, predstavlja "međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji".

Navodeći da su Bertišanovi izveštaji "primer novinarskog profesionalizma" kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija "temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji".

"Očigledno je da Bertišan smeta aktuelnoj vlasti zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji, što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao velikog reformatora i što prikazuje stvari onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode izražavanja", piše u saopštenju.

Izražavajući solidarnost sa Bertišanom, NUNS i NDNV su najavili da će belgijskom novinaru pružiti podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su kako se navodi, "ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim meunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog građanina ove zemlje".

"Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma 'Balkanski špijun', u kojoj 'stranci' predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije zahtev za produženje boravka jer on prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja 'pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti", navela su ta novinarska udruženja.

UNS: Neka objasne MUP i BIA

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije koje je zatražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije da objasne zbog čega belgijskom novinaru nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila "pretnjom po bezbednost državu i njene građane".Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji.

"MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen", rekao je Bertinšan UNS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: