Tadić: Ubistvo Ivanovića posledica porasta kriminala

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio jda je ubistvo Olivera Ivanovića posledica porasta organizovanog kriminala.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.02.2018.

14:08

Tadić: Ubistvo Ivanovića posledica porasta kriminala
Foto: Getty Images

Bivšui predsednik Srbije je optužio državu Srbiju da nije učinila ništa da ga zaštiti. On je ponovo upitao šta je Srbija uradila da zaštiti Ivanovića i dodao da ukoliko država ne zaštiti svog ugroženog gradjanina, "ona učestvuje u zločinu" i da ukoliko predstavnici države ne daju odgovor, "zataškavaju zločin".

"Ovim ne optužujem nikoga da je izvršio ubistvo u ime države Srbije, ali upućujem potpuno jasnu optužbu da država Srbija ništa nije učinila da zaštiti svog građanina čiji je život bio više nego očigledno ugrožen", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je podsetio na reči dobitnika američke Pulicerove nagrade Metjua Galicije da će sledeća zemlja u kojoj će novinar biti ubijen biti Srbija, jer se stvara atmosfera za tako nešto i dodao da je i on (Tadić) pre izvesnog vremena upozoravao da je moguće da se u Srbiji dogodi političko ubistvo, a da je za ubistvo Ivanovića bila pripremana atmosfera hajke, kriminaliacije i satanizacije svih onih koji se protive aktuelnoj vlasti.

"Podsećam vas na rečenice zvaničnika Srbije gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića koji su govorili da je on čovek koji deli srpski narod, koji je prodao zemlju Albancima u Severnoj Mitrovici, da je on monstrum, da su njegovi saradnici ubice i zločinci. To je način na koji se priprema ubistvo čoveka, ubistvo političara, ubistvo novinara, to je način na koji se ugrožava bezbednost svake zemlje", rekao je Tadić.

On je dodao da je od 2012. dva puta porastao broj ubistava i da je to posledica amnestije koju je sproveo bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kada je oslobođeno više hiljada zatvorenika i kada su "građani Srbije i Beograda bili neposredno ugroženi".

Tadić je dodao da aktuelna vlast na slobodu pušta "svet koji je generator kriminala" zbog zastarevanja slučajeva, a da je organizovani kriminal i sprega politike i kriminala generator korupcije.

On je dodao i da Vlade Srbije koje su vodili Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić nisu uradile ništa u borbi protiv organizovanog krimnala, "već napravili plodno tle za bujanje organizovanog kriminala".

Tadić je dodao da je Beograd centar organizovanog kriminala i da su izbori za Skupštinu Beograda prilika da se reši pitanje rasta organizovanog kriminala i da ljudi okupljeni oko koalicije "Da oslobodimo Beograd" to mogu da reše relativno brzo - kroz nekoliko godina uz međunarodnu saradnju.

"Mi smo spremni da učinimo sve da oslobodimo Beograd od kriminala i sprege mafije i vlasti. Ne postoji ništa strašnije za jedno društvo od sprege mafije i vlasti", rekao je Tadić.

On je rekao da mediji koji pokušavaju da izjednače bezbednosnu situaciju iz vremena njegovog mandata i aktuelne vlasti "lažu namerno građane s namerom da se otvori putu novom produbljivanju aktivnosti organizovanog kriminala u Srbiji" i optužio urednike takvih medija da su "saradnici organizovanog kriminala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: