Brnabićeva "veoma neprijatno iznenađena" Pahorovom izjavom

Beograd -- Premijerka Srbije neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Oliver Hoslet
EPA/Oliver Hoslet

Ta izjava Boruta Pahora, prema oceni Ane Brnabić, koja je nedavno predvodila Srbiju na sednici dve vlade u Sloveniji, nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima.

O tome, istakla je, nije bilo reči tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren. "Na tom sastanku ja sam uputila molbu da oni kao zemlja koja je priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova utiču na Prištinu da poštuje sporazume koje je ispregovarala i potpisala", rekla je Brnabićeva novinarima.

Premijerka je pozdravila to što su oni, kako je rekla, pozvali Prištinu da implementira Briselski sporazum, sa naglaskom na konačnom formiranju Zajednice srpskih opština.

"Mi trenutno imamo jako prijateljske odnose sa Slovenijom, a ta izjava nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom i veoma sam neprijatno iznenađena", jasna je bila Brnabićeva.

Ona je rekla da bi trebalo o tome da razgovara sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom i istakla da takve izjave ne doprinose saradnji, regionalnom poverenju, te da ne vidi nikakav razlog da se Slovenija u to meša.

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu