U Prištini parada: "Za ovo zaslužni Rugova i Jašari" FOTO

Paradom kosovskih bezbednosnih snaga Priština je privela kraju proslavu dana kada je pre 10 godina proglasila nezavisnost od Srbije.

Izvor: Prva

Nedelja, 18.02.2018.

18:19

U Prištini parada:
Foto: Tanjug/AP

Organizacijom parade kosovski političari su želeli da istaknu jedan od svojih sledećih ciljeva da Kosovo dobije od Amerike i Evropske unije zeleno svetlo za formiranje vojske, na šta po ustavu nema pravo i ne može tu odluku da izmeni bez saglasnosti srpskih predstavnika u parlamentu.

Mnogi od oficira današnjih kosovskih bezbednosnih snaga, bili su u Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Neki od njih i kandidati su za prve optuženike pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene tokom 1998. i 1999.

“Za ovo što danas imamo, zaslužni su pre svih prvi predsednik Ibrahim Rugova i vođa OVK Adem Jašari koji je položio svoj život za Kosovo“, rekao je predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji.

I pored više pokušaja da bezbednosne snage pretvori u vojsku, Priština u tome nije uspela.

Opširnije u video – prilogu...
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: