Vučić: Kompromis sa Albancima od životnog interesa, čekamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kompromis sa Albancima od životnog interesa za Srbiju i srpski narod.

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2018.

11:23

Vučić: Kompromis sa Albancima od životnog interesa, čekamo
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kompromis, a ne prepuštanje, istakao je Vučić, posle razgovora sa studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

On je rekao da je pozicija Srbije veoma teška:

"Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njhovih političkih predstavnika. Ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu", rekao je srpski predsednik.

Objasnio je da oni vrše direktne pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezaviusnosti, i na zemlje koje to još nisu učinile - da je priznaju.

Naše, dodao je, nije da se durimo, niti da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo, ali, kaže, borićemo se mi još, političkim sredstvima, naravno.

Ukazao je da niz slučajeva povlačenja priznanja govori o tome da taj proces svakako nije jednostran, kao što ga predstavljaju.

Primetio je da se u razgovoru sa studentima sa KiM uverio da oni razumeju da moramo da pokušamo da postignemo kompromis sa Albancima, a da oni koji se tome protive ne shvataju da time gubimo svi mi, i Srbija i Srbi, jer nas teško da će biti više na Kosovu i Metohiji.

"Ti što se busaju u grudi jednom u tri godine odu na Gazimestan, a naš narod mora da živi na Kosovu, da ide svakodnevno između Kline i Istoka...", rekao je Vučić.

Istakao je da državni vrh i on trpe pritiske jer im je to i posao, da vode državu, uprkos svemu, ali da se mora razumeti da je kompromise u vitalnom interesu i Srbije i srpskog naroda.

Predsednik Vučić je podsetio i da je na primeru samoproglašenja nezavisnosti Kosova pogaženo međunarodno javno pravo i svi pravni principi kako bi Srbiji brutalnom silom bio oduzet deo teritorije.

Kako je rekao, velike sile koje su priznale tu nezavisnost i koje su u tom poslu učestvovale imaju problem, a to je da su Albanci imali svoju matičnu državu što je ogromna razlika, a time je utoliko veća greška Srbije zbog načina na koji je postavila svojevremeno pitanje kosovske nezavisnosti onako kako ga je podsetila pred Međunarodnim sudom pravde.

"Srbiji niko neće da izvlači uši"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da se Srbija ponovo pita, te da niko ne treba da misli da će bilo šta postići po pitanju Kosova i Metohije tako što će Srbiji "izvući uši".

"Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja...Ja ne vidim kako bi to Priština mogla da uđe u UN bez sveobuhvatnog i ozbiljnog i teškog kompromisa, koji oni moraju da naprave sa Beogradom, da bi Beograd to omogućio. To da će nas naterati i izvući nam uši Amerikanci i Englezi, pa ćemo morati sve da uradimo - taj film nećete gledati", rekao je predsednik na pres konferenciji.

Dodao je da je to sa izvlačenjem ušiju moglo nekome drugom:

"Današnjoj Srbiji niko neće da izvlači uši", istakao je.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se Srbija ponovo pita i da smo to želeli da postignemo.

"Ne kažem da se pitamo mnogo, da smo odučujući faktor, ne preterujemo, ali, nekakav smo faktor. Do pre koju godinu nismo bili nikakav", primetio je Vučić i dodao da su nas nekada gazili kako su hteli i koliko su hteli.

Ukazao je da je potreban kompromis, težak i sveobuhvatan kompromis sa obe strane. . .

Kako je rekao, bitno je da se problem rešava i reši.

Svi hoće da se rešava, kaže, ali tako "da ga Vučić reši, kako bi posle rekli da bi oni uradili bolje".

Dodao je i da je spreman da prihvati krivicu na sebe, spreman da se problem reši. ali se neće resiti, poručio je, na taj način da Srbija ne dobije ništa.

Naveo je i da će se večeras sresti sa američkim senatorom Ron Džonsonom u i da će sve štio je rekao i ovde preneti i njemu.

Srbija hoće mir, hoće stabilnost, hoće kompromis, ali dogovor neće ići na način "kako ja kažem", već "malo mi, a malo vi" i na način da gledamo šta će biti za pet, 10, 30 godina, da vidimo kako ćemo živeti za 100 godina, zaključio je Vucičh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: