"Znate li kad je zadnji put srpska noga kročila u Burundi"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je Burundi povukao priznanje nezavisnosti Kosova zato što su vlasti te zemlje shvatile da je reč o lažnoj državi.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, MSP
Foto: Tanjug, MSP

Pročitajte još


Ko je priznao Kosovo, ko se predomislio, a ko "izmišlja"

On je dodao da će ministarstvo spoljnih poslova nastaviti diplomatsku akciju kako bi i druge zemlje koje imaju glas u Ujedinjenin nacijama sledile primer Burundija.

"Nijedna vlast se ovim pitanjem do sada nije bavila i ja ih optužujem zbog toga. Mislim da je najveći broj priznanja usledio zbog naše neaktivnosti, jer nismo radili sa tim zealjama koje ne znaju suštinu problema. Ja sam išao u Burundi, znate li kada je zadnji put srpska noga kročila tamo, nije zabeležno", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je demantovao navode iz Prištine koja tvrdi da Burundi nije povukao priznanje, zbog čega je ponovo pokazao notu koju je dobio iz te zemlje.

"Obrazloženje u noti koje sam dobio jedno je od najtemeljnijih obrazloženja koje smo dobili, ušli su u suštinu problema, i rekli da je jednostrano proglašena nezavisnost u suprontnosti aktu iz Helsinkija i suprotna rezoluciji Saveta bezbednosti", rekao je Dačić.

On je kazao da ne zna čime vlast u Prištini "teši svoju javnost" i naglasio da Kosovo za deset godina nije uspelo da zaokruži svoju nezavisnost i da to neće uraditi u narednim decenijama ukoliko ne sednu za pregovarački sto sa Srbijom.

"Svi moraju da poštuju stavove Evropske unije koja nije utvrdila da je Kosovo država. Oni ne mogu nas da uslove time da moramo da priznamo Kosovo da bi smo ušli u EU, mi naravno radimo na tome da se dođe do trajnog rešenja sa Kosovom", kazao je on.

Dačić je rekao da priznanje nezavisnosti nije nepovratan i završen proces, iako se bori sa velikim silama koje podržavaju državnost Kosova.

"Srbija svoj stav ne može da odbrani bez Rusije i Kine, mi nastavljamo svoju borbu, jer ikao imamo neke velike sile ispred sebe, to ne znači da smo mi u pravu", rekao je Dačić.

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu