Zašto se baš sada povukao tužilac Suda za zločine OVK?

Najavljeni odlazak Dejvida Švendimena sa mesta specijalnog tužioca Suda za ratne zločine nad Srbima na Kosovu odložiće napore za podizanje prvih optužnica.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2018.

23:02

Zašto se baš sada povukao tužilac Suda za zločine OVK?
Ilustracija: Thinkstock

Švendimen, koji je na čelu tima za istraživanje zločina na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, napušta tu funkciju 31. marta kada mu ističe trogodišnji mandat.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, prenosi Rojters, Švendimen je rekao da njegov odlazak ne ukazuje na promenu politike ili posvećenosti radu kancelarije specijalnog tužioca.

Rojters, ipak, navodi da stručnjaci smatraju da će Švendimana, koji je godinama vodio istrage o mogućim zločinima na Kosovu i za kojeg se smatralo da je blizu podizanja prve optužnice, biti teško zameniti.

"Ovo je nesumnjivo korak unazad", ocenjuje stručnjak za ratne zločine na Univerzitetu u Utrehtu Ivo Vukusić, za kojeg agencija navodi da pažljivo prati rad suda na Kosovu.

"Ono što instituciji sada treba je stabilnost, dok se sprema za podizanje optužnica, i dok se suočava s napadima određenim političara na Kosovu", dodao je on.

Rojters primećuje da odlazak Švendimena usledio ubrzo nakon što je grupa kosovskih poslanika, koja se protivi sudu, odustala od pokušaja da se ukine zakon kojim se on formira, "popuštajući pred pritiskom EU i SAD".

Iz Švendimanove kancelarije ranije je saopšteno da će Kvaj Hong Ip, Švendimenov zamenik, nastaviti njegov rad kao vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: