Kosovo obeležava 10 godina samoproglašene nezavisnosti

Nizom manifestacija i skupova u subotu počinje proslava desete godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Pročitajte još:

Ko je priznao Kosovo, ko se predomislio, a ko "izmišlja"

Proslava počinje sportskim aktivnostima za decu na Trgu majke Tereze, a nastavlja se svečanom sednicom Vlade Kosova.

Kulturno-umetnički program obuhvata defile Ansambla narodnih pesama i igara Kosova "Šota", koncertom dečije grupe "Xixilonjat" i koncertom "Šote".

Za 16 časova je u Nacionalnoj biblioteci Kosova predviđeno otvaranje izložbe "Kosovo od istorije do državnosti", sledi prikazivanje filma "Otac" i u 20 časova, na Trgu Skenderbega koncert svetski poznate pevačice poreklom s Kosova, Rita Ore.

Rita Ora je, kako je saopštio organizacioni odbor obeležavanja 10. godišnjice nezavisnosti, sama izrazila spremnost da dođe i peva u Prištini, kao "poklon Republici Kosovo za veliki jubilej".

Na zahtev Rita Ore, ulaz na koncert će biti besplatan za sve građane Kosova, dok će ga direktno prenositi televizija.

Sađenjem 115 stabala u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašhari" u selu Prekaze, počinju svečanosti drugog dana manifestacije, u nedelju, 18. februara.

U 10 časova počinje Međunarodna konferencija "Decenija nezavisnosti", dok je za 12 časova predviđena Svečana sednica Skupštine Kosova.

Posle sednice, u 13 časova, na Trgu majke Tereze i Zahira Pajazitija se održava Parada Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

U Ministarstvu inostranih postova Kosova će biti predstavljena "Knjiga nezavisnosti", s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači će u nedelju u 15 časova u Hotelu "Emerald" prirediti prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu