Decenija od tragedije koja je odnela osam mladih života

Na današnji dan pre tačno 10 godina, osmoro mladih izgubilo je život u požaru u kafeu "Laundž" u Zmaj Jovinoj 8, piše 021.rs.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2018.

17:21

Decenija od tragedije koja je odnela osam mladih života
screenshot

Tog 17. februara 2008. godine, u požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Iz kafića u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina. Na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora i trebalo bi da je 2017. godine pušten na slobodu.

Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.

Ispred pasaža u Zmaj Jovinoj 8 stoji spomen-ploča sa imenima osmoro nastradalih.

Iako je skoro pa svake godine na godišnjicu tragedije, u prisustvu predstavnika gradske vlasti polagano cveće u pomen žrtvama, ove godine nijedan gradski zvaničnik nije najavio da će decenija od ovog požara biti obeležena.

Ovo je jedan od dva tragična požara koje Novi Sad pamti poslednje decenije. Svega četiri godine posle tragedije u "Laundžu", 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci "Kontrast" poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Sudski postupak u ovom slučaju izazvao je bes javnosti zbog višestrukih ublaženih i oslobađajućih presuda. Tako je krajem oktobra prošle godine građevinski inspektor Veselin Kerac na ponovljenom suđenju oslobođen krivice da je, prilikom kontrole "Kontrasta", zloupotrebio službeni položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: