"Beograd da se u roku od 30 dana izjasni o procesu i SRS"

Sudski Mehanizam u Hagu pozvao je vlasti Srbije da se izjasne o spremnosti da preuzmu proces protiv članova Srpske radikalne stranke.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

17:44

Ilustracija: Thinkstock

Podsećamo, Petar Jojić i Vjerica Radeta optuženi su za nepoštovanje međunarodnog suda.

Prema odluci sudije Ajdina Sefe Akaja iz Turske, zvanični Beograd trebalo bi da se u roku od 30 dana u pisanom podnesku izjasni o svojoj "nadležnosti, volji i spremnosti da prihvati suđenje u ovom predmetu".

Sudija je naznačio da je izjašnjavanje Srbije neophodno da bi Mehanizam doneo odluku o tome da li da predmet protiv Jojića i Radete ustupi srpskom pravosuđu, uzimajući u obzir da je delo za koje su optuženi počinjeno na teritoriji Srbije.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Haškim tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagale da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Tribunal tu mogućnost odbijao.

Tribunal je zatvoren krajem 2017, ali je prethodno predmet protiv radikala ustupio svom pravnom nasledniku Mehanizmu.

Do zatvaranja, Tribunal je skoro tri godine tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji. Tribunal je, potom, obustavio postupak protiv njega.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Na proleće 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus pozvao je nekoliko puta Savet bezbednosti UN da "preduzme mere neophodne da se obezbedi povinovanje Srbije nalozima Tribunala, u skladu sa njenim obavezama".

Sudija Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc odbacili su argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud prethodnih godina u sličnim slučajevima donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda.

Naveli su primer još jednog člana SRS Ljubiše Petkovića, koji je bio izručen iz Srbije i u Hagu osuđen na tri meseca zatvora zbog nepoštovanje Tribunala.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je protumačilo da je Srbija obavezna da sarađuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po sopstvenom zakonu o saradnji sa međunarodnim sudom.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala, u martu 2016. oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Od novembra 2014, Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: