Dačić: Putuj, Gabrijele

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel treba da prihvati realnost, a ne Srbija kao što je Gabrijel rekao.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Đorđe Savić
Foto: EPA / Đorđe Savić

Prema Dačićevim rečima, realnost je da je sadašnja nemačka vlada u odlasku.

"Pozdravite ga. Putuj, Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja vlada Nemačke u odlasku", rekao je Dačić u izjavi za Insajder.

Pročitajte još:

Šef srpske diplomatije nije želeo da odgovara na dodatna pitanja uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je rekao da će Gabrijel od njega dobiti odgovor u subotu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova preneo predlog za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma dve zemlje, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, navedeno je danas na portalu gazetarexpress.com.

Prema tom predlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna.

Nemački šef diplomatije je u sredu u Beogradu i Prištini predstavio predlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo reč priznanje.

"Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov", kazao je Gabrijel.

On je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

Isti stav je preneo i zvaničnicima Kosova, premijeru Ramušu Haradinaju, predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju, sa kojima se juče i danas susreo u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 276 idi na stranu