Predsednik ne dâ fotelju: "Ne vidim razlog..."

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma rekao je da se ne slaže sa vladajućom partijom da, radi "dobrobiti zemlje", podnese ostavku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

Zuma je rekao "ne slaže sa odlukom" i predložio je visokim zvaničnicima stranke Afričkog nacionalnog kongresa - ANC da bi mogao ostavku da podnese posle juna, prenela je agencija Rojters.

Zuma je, između ostalog, rekao da "ne vidi razlog zbog čega bi trebalo da podnese ostavku" na mesto predsednika države i da je otvoren za dalje razgovore.

Partija Afrički nacionalni kongres je u utorak zvanično zatražila od Zume (75) da ponese ostavku "za dobrobit zemlje".

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose.

Zuma, koji je na vlasti od 2009. godine, optužen je za korupciju, ali se odupirao sve većem pritisku da podnese ostavku od decembra, kada ga je Siril Ramafosa zamenio na mestu lidera ANC.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Vrhovni sud Južnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspeo da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću.

Prosle godine, Vrhovni apelacioni sud presudio je da Zuma mora da se suoči sa 18 tačaka za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca u vezi sa sporazumom o naoružanju iz 1999. godine.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu