Cure izveštaji o gubicima u Siriji, a Putin ćuti

Za Rusiju rat u Siriji nije završen. Putin o tome ćuti, a ljudi ginu. Iako Kremlj ne priznaje gubitke, "Njujork tajms" piše da ih ima na stotine.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 14.02.2018.

10:22

Cure izveštaji o gubicima u Siriji, a Putin ćuti
Foto: Getty Images

Prema poslednjem izveštaju, najmanje četiri ruska državljanina, a možda i nekoliko desetina njih, poginulo je u borbama između provladinih Asadovih snaga i pripadnika opozicionih proameričkih Sirijskih demokratskih snaga i američke koalicije na istoku Sirije.

Tu informaciju su za njujorški list potvrdili i izvori sa ruske i američke strane. Jedan sirijski pripadnik oružanih snaga je tom listu rekao da je samo u borbama 7. i 8. februara poginulo stotinjak ruskih boraca. Međutim, kako piše "Njujork tajms", vesti o Putinovim gubicima u Siriji vrlo sporo prodiru prema ruskoj javnosti, a i ako prodru, to se dešava preko ruskih društvenih mreža i nekih agencija.

List je još naveo i da ruska i američka strana konstantno komuniciraju tokom oružanih sukoba zaraćenih strana u Siriji i da se veoma pazi da jedni druge ne gađaju.

Zvanični Kremlj, naravno, sve negira, ali se i iz njihovih saoštenja može zaključiti da i oni vode politiku nenapadanja Amerikanaca, ističe "Njujork tajms". Službena Moskva od prošle srede ponavlja da nijedan pripadnik ruske vojske nije ubijen u Siriji i da su svi Rusi koji se bore uz sirijsku vojsku - plaćenici, preneo je "Jutarnji list".

"Mi se bavimo samo podacima koji se odnose na pripadnike ruskih oružanih snaga. Podatke o drugim Rusima u Siriji nemamo", rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Međutim, sličnu priču iz Kremlja su ponavljali i 2014. godine kada su počeli sukobi na Krimu i u istočnim regijama Ukrajine, podeća "Njujork tajms".

Međutim, danas je pozvao medije da se u izveštavanju ne rukovode "iskrivljenim podacima" o navodno velikom broju Rusa ubijenih u Siriji. "Pozivamo sve da se ne vode pogrešnim informacijama, namernim ili nenamernim, i da budu oprezni ", rekao je Peskov.
Foto: Getty Images
List zatim ocenjuje da bi vesti o navodnim gubicima na ruskoj strani bile za Moskvu nezgodne u kontekstu izjava predsednika Vladimira Putina, koji je borbene operacije u Siriji u par navrata praktično proglasio završenima, a zadnji put kada je posetio rusku vojnu bazu u Siriji.

Ali, uprkos njegovim porukama za javnost, u Siriji su i dalje stacionirane stotine, ako ne i hiljade ruskih plaćenika. Njihovo korišćenje je za Moskvu jeftinije i korisnije za potrebe PR-a koji se ne mora baviti pitanjima o poginulim mladim vojnicima.

Dok vlast ćuti, pojedinci u Rusiji sve glasnije govore o žrtvama rata u Siriji. Neki su objavili i imena poginulih, drugi pak tvrde da su "desetine" Rusa poginuli samo u napadu vazdujšnih snaga SAD kod grada Der-el Zora.

Među onima koji otvoreno govore o ruskim žrtvama je i ruski preduzetnik Aleksandr Jonov, koji u Siriji nudi "sigurnosne i druge usluge". On tvrdi da su njegove kolege, koje rade u nekoliko privatnih vojnih organizacija, procenile da je ubijeno više od 200 njihovih pripadnika. Jonov priča i da među ubijenim plaćenicima nisu samo Rusi, nego i državljani drugih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Razne organizacije, ali i nacionalističke stranke u Rusiji objavile su da su neki od njihovih članova poginuli tokom borbi u Siriji. Među njima su Vladimir N. Loginov iz Baltičke kozačke unije i Aleksandr Averin iz stranke Druga Rusija. Jedna žena iz središnje Rusije, Lubava Kočeva, za Njujork tajms je takođe rekla da su dva njena prijatelja, Igor Kosoturov i Stanislav Matvejev, poginuli u Siriji 7. februara.

Posebno je pitanje, ističe Njujork tajms, koliko tačno ima privatnih ruskih bezbednosnih firmi u Siriji, što nije poznato. Sve više se priča i da su među njima pripadnici paravojnih organizacija koji su se borili na strani separatista u Ukrajini. Najviše pažnje u tom smislu privukla je takozvana "Vagner grupa" koja je ime dobila prema penzionisanom ruskom oficiru koji je na čelu te grupe.

Njujork tajms piše da su ruski mediji pisali da ta organizacija ima i neke "tajne veze" sa Kremljom, da se njihovi plaćenici treniraju u bazama ruskog ministarstva obrane, a njihove vođe su navodno dobili priznanja od Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: