Generalna skupština UN: Ne platiš, ne glasaš

Venecueli i Libiji onemogućeno je glasanje na Generalnoj skupštini UN po treći put u poslednje tri godine zbog više miliona dolara duga toj organizaciji.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 14.02.2018.

09:54

Generalna skupština UN: Ne platiš, ne glasaš
Foto: Getty Images

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je obavestio Generalnu skupštinu da 14 zemalja, uključujući Venecuelu i Libiju, ima neizmirene obaveze, a portparol Brenden Varma je potvrdio da je Venecuela izgubila glas u toj svetskoj organizaciji.

AP dodaje da je glas izgubila i Libija.

Kako je navedeno, Venecuela mora da plati najmanje 25.200.296 dolara da bi povratila pravo glasa, a Libija najmanje 6.594.842 dolara.

Venecuelu potresa duboka politička i ekonomska kriza, a u Libiji vlada haos od svrgavanja i ubistva bivšeg libijskog vo]e Moamera Gadafija 2011. godine.

Među zemljama koje su izgubile pravo glasa su Centralnoafrička Republika, Dominika, Dominikanska Republika, Grenada, Maršalska ostrva, Surinam, Jemen i Ekvatorijalna Gvineja.

Generalna skupština UN je odlučila da Komori, Gvineja Bisao, Sao Tome i Prinsipe, i Somalija zadrže pravo glasa uprkos dugovanjima koja imaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: