Preminuo danski princ Henrik

Kopenhagen -- Njegovo visočanstvo, princ Henrik od Danske preminuo je danas u 83 godini, prenose svetski mediji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug/ Mikkel Berg Pedersen/Ritzau via AP
Foto: Tanjug/ Mikkel Berg Pedersen/Ritzau via AP

Danska kraljevska porodica izdala je saopštenje u kom se navodi da je princ Henrik preminuo u miru i tiho, u jutranjim časovima 14. februara.

Bio je, kako se navodi, u poslednjim trenucima života okružen najbližom porodicom, kraljicom Margaretom Drugom i njihovom decom, prestolonaslednikom princom Frederikom i princom Joakimom od Danaske.

Princ Henrik poreklom je Francuz i suprug je danske kraljice Margrete, a javno je negodovao zbog nejednakog društvenog statusa sa ženom. On je od 2017. godine bolovao od demencije i nedavno mu se zdravlje pogoršalo.

Rođen je 11. juna 1934. godine na jugozapadu Francuske, kao Anri Mari Žan Andre de Labord de Monpezat, a njegovi roditelji imali su titule grofa i grofice. Sa Margretom se venčao 1967. godine.

U jednom od najstarijih kraljevstva koje se ponosi time što je stabilna, Henrik je u avgustu 2017. godine izazvao skandal rekavši da ne želi da bude sahranjen pored Margrete u katedrali u Roskildeu, gde se danski monarsi vekovima sahranjuju.

Kraljica je već dizajnirala specijalne sarkofage za njih dvoje.

Iz palate nisu izneti razlozi za Henrikovu odluku, ali se zna da se princ (83) dugo žalio jer nije postao kralj umesto svoje žene, koja krunu nosi od 1972.

Ustavnim promenama iz 1953. omogućeno je da i žene mogu da naslede presto, što je otvorilo put Margreti.

strana 1 od 467 idi na stranu