Kolinda: Moja savest je mirna

Zagreb -- Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je zolonamerna tumačenja njene izjave o protestima povodom Vučićeve posete.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je zolonamerna tumačenja njene izjave o protestima povodom Vučićeve posete. Kitarovićeva je proteklih dana bila na udaru kritika zbog poziva i posete, a poručila je da je njena savest mirna.

"Želim vrlo jasno i nedvosmisleno da odbacim zlonamerna tumačenja moje izjave o protestu povodom dolaska predsednika Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj. Ni na koji način nisam dovela u pitanje pravo na protest. Imam puno razumijevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te za braniteljska udruženja koji su koristli svoje demokratsko pravo i izrazili svoj stav o dolasku predsednika Vučića", rekla je Kitarovićeva za portal Direktno.

Objasnila je da je, kada je govorila o pojedincima s rubova političkog spektra, kojima se ne sme dopustiti da diktiraju državnu politiku, mislila na one pojedince s krajnje levice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemerljivu štetu Republici Hrvatskoj.

"To nisu ni udovice hrvatskih branitelja ni hrvatski branitelji. Kao što sam se s predstavnicima 25 braniteljskih udruženja sastala uoči posete tako ću se s njima sastati i ovih dana kako bi ih upoznala s rezultatima razgovora, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila", navela je Kitarovićeva.

Kazala je i da će se rezultati posete tek videti.

"Moja savest je mirna. Sve što činim, činim u interesu hrvatskog naroda i države, a naš najveći interes je mir i stabilnost u ovom delu Evrope", jasna je bila Kitarovićeva, koju je, inače, predsednik Vučić pozvao u uzvratnu posetu Beogradu, što je ona prihvatila.

Hoće li predsednica Kolinda Grabar Kitarović uistinu ostati bez podrške braniteljske populacije, osnovno je pitanje koje se postavlja nakon što je deo ratnih veterana koji su protestovali u ponedeljak protiv posete Vučića.

Prema pisanju Jutarnjeg lista Josip Đakić, HDZ-ov zastupnik i predsednik Hvidre, još je u ponedeljak naveče izjavio da će zbog te njene izjave o marginalnim grupa dobro razmisliti o budućoj podršci predsednici.

"Čuo sam da je predsednica izjavila da neće dozvoliti da marginalne grupe odlučuju o ključnim državnim pitanjima. Ne znam je li mislila i na mene. To ću je lično pitati. Duboko ćemo razmisliti o daljnjoj podršci predsednici", rekao je Đakić.

Ono što je sigurno i ovim protestom potvrđeno je da je braniteljska scena duboko podeljena jer dok Đakić preti predsednici izostavljanjem podrške, Josip Klem za Jutarnji kaže da sve probleme treba rešavati - razgovorom.

"Podržavam svaki dijalog. Isto tako svaki građanin ima pravo na protest, no mi očekujemo od državnih čelnika da svaki problem, od govora mržnje do zveckanja oružjem, rešavaju dijalogom", rekao je Klem.

Situaciju oko “marginalne grupe” na Markovom trgu je komentirao i Ante Deur, posebni savetnik za branitelje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koji smatra da je došlo do velikog nesporazuma.

"To je jedino logično objašnjenje jer to predsednica nikad ne bi rekla za pripadnike braniteljske populacije, njihove obitelji, udovice Domovinskog rata kao i one koji još traže svoje nestale. U celom svom mandatu predsednica posebno daje pažnju porodicama nestalih, kao i svim braniteljima, tako da ovakve izjave sigurno nisu bile namenjene njima", rekao je Deur.

Mali odaziv na protestu indikativan je i za Pavla Miljevca, predsednika Hrvatskog generalskog zbora, koji nema dilemu zbog čega se na Markovom trgu okupilo samo tristotinjak ljudi.

Kaže da je poznato da braniteljska udruženja jednim pozivom na ulicu mogu da izvedu hiljade ljudi.

"Neki od predstavnika udruženja bili su kod predsednice i kod savetnika Deura te je očito bilo reči o tome da se ne pridruže prosvedu. Nije dobro deliti branitelje. Izjava predsednica je blago rečeno nespretna posebno ako se zna da je u predizbornoj kampanji imala veliko razumevanje za tu populaciju", smatra Miljevac.

S druge strane za Predraga Matića, bivšeg ministra branitelja u vladi SDP, zbog kojeg su i protestovali branitelji u Savskoj 66, cela ova priča oko Vučića i protesta dobro je organizovani igrokaz po modelu “talasaj, ali nemoj previše”.

Region

strana 1 od 3657 idi na stranu