Hrvatski ministar: Nije bilo stvarne opasnosti za Vučića

Zagreb -- Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović zadovoljan je sprovođenjem bezbednosnih mera za vreme posete predsednika Srbije Hrvatskoj.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

On je ocenio da stvarne opasnosti za predsednika Srbije nije bilo.

Božinović je u emisiji ''A sada Vlada'' rekao da je pojačano prisustvo policije na terenu standard kada su posete državnika u pitanju a pravo na okupljanje i izražavanje neslaganja demokratsko pravo.

"Hrvatska je kao članica NATO i EU, država koja se opredelila za demokratiju i postigla određeni nivo demokratskih standarda koji nikada nisu dovedeni u pitanje, a to uključuje i pravo izražavanja neslaganja, pravo na okupljanje, ali i objavljivanje programa boravka stranih uvaničnika", rekao je Božinović.

Kako je prenela agencija Hina, on je podsetio da su programi poseta bili objavljeni i kada su u Hrvatsku dolazili papa i američki i kineski predsednik. "Znalo se unapred šta će se posetiti i gde će se otići. To je demokratski standard koji je Hrvatska dostigla", kazao je.

Na pitanje da li je očekivao izvinjenje za Vučićev ratni govor u Glini 1995, ministar je rekao da bi to sigurno bilo blagotvorno, ali i da je izvinjenje lična stvar "i ako nije iskreno i ako se isforsira, bolje da ga nema".

Upitan o granici sa Srbijom i zalazi li hrvatska policija u "sporna područja", Božinović je rekao da postoji "prećutno razumevanje da se izbegavaju incidenti".

"Hrvatska policija je na Dunavu i štiti granicu, a to postaje sve zahtevnije s obzirom na pokušaj ilegalnih prelazaka migranata. Rekao bih da postoji privremeni režim dok se ne definiše granica dve države", dodao je.

Region

strana 1 od 3657 idi na stranu