"Večernji": Šta je Vučić trebalo da donese iz Beograda?

"Večernji list" piše da je dokumentacija koju je Vučić doneo i u koju su bile uprte sve oči na konferenciji pokazala jednu stvar- dokumenti postoje.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

07:49

Tanjug, Dimitrije Goll

Taj list podseća da je svojevremeno, predsednik Boris Tadić vratio 2010. godine 25 protokola iz vukovarske bolnice, ali su se samo četiri odnosila na 1991. Dokumenti koje je doneo sadašnji predsednik Srbije, koji su stajali na stolu dok su on i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović davali izjave, odnose sa na područje Dvora.

Dokumenti koje je doneo sadašnji predsednik Srbije, koji su stajali na stolu dok su on i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović davali izjave, odnose sa na područje Dvora, a Vučić ih je, kako piše "Večernji", doneo kao poklon hrvatskoj strani. Međutim, ističe list, te su knjige, kao i stotine drugih, otuđene 1995. u vreme Oluje.

"Uz to, pokazalo se da je Vučić doneo i dokumente, saznanja o mestima na kojima su zakipana tri, kaže, nestala Hrvata. I jedan i drugi 'poklon' koji su stigli iz Beograda u Zagreb zapravo dokazuju ono što se u Hrvatskoj već dugo zna – da iz Beograda dokumentacija u vlasništvu RH 'kaplje' brzinom koju određuje srbijanska politika", piše "Večernji list".

List zatim navodi da nakon ovih "poklona", Hrvatska ima puno pravo i službeno, na nivou vlade, da zatraži od Beograda da vrati sve matične knjige koje poseduje.

Hrvatski list napominje i da nepostojanje matičnih knjiga ide na štetu srpske zajednice u Hrvatskoj jer oni već godinama plaćaju za "rekonstrukciju" svakog dokumenta koji je odnesen u Beograd.

"Pronalazak" imena trojice nestalih isto tako dokazuje da u Srbiji imaju više saznanja o mestima ukopavanja nestalih, navodi “Večernji” i dodaje da su popisi grobnica prioritetno važni dokumenti i na vrhu su popisa onoga što je Vučić trebalo iz Beograda da donese u Hrvatsku.

Ante Nazor, upravnik Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra, kaže za taj list da se upravo na tome šta je Vučić doneo vidi da nema važnih pomaka.

"Svi mi čekamo protokole iz vukovarske bolnice, koje je JNA otuđila i odvezla iz Vukovara 1991. Službeni Beograd i Aca Vasiljević, šef KOS-a, sigurno znaju gde su protokoli", kaže Nazor, koji objašnjava da su ti dokumenti važni jer se uz pomoć njih može napraviti rekonstrukcija svih koji su tretirani u bolnici, sve o njihovu ranjavanju, liječenju, stanju, o tome koliko je lečeno i Srba u bolnici.

Civilizacijsko je pitanje da Srbija vrati sve protokole Hrvatskoj, bez obzira na to što bi to značilo i de fakto priznavanje počinjenja ratnih zločina, smatra Nazor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: