Nadležni "razumeju kritike", ali ostaju "Rađaj!" i rime

Slogani koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji biće korišćeni u kampanjama Saveta za populacionu politiku, uprkos informacijama koje su se pojavile.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

13:06

Nadležni
Foto: Getty Images

Ministarstvo kulture i informisanja se oglasilo novim saopštenjem povodom izbora i kritika javnosti, a zabuna je nastala pogrešnim tumačenjem teksta saopštenja.

Agencija Tanjug je objavila vest uz naslov "Komisija odlučila: Još bez slogana za podsticaj rađanja", ali su za B92.net u samom Ministarstvu precizirali da izabrani slogani ostaju

Dodatnu zabunu unela je i činjenica da je saopštenje Ministarstva stiglo nakon oštrih kritika potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

U saopštenju se ponavlja da je Komisija odlučila da ne dodeli pojedinačne, već podeljene nagrade, odnosno da izabere šest umesto tri slogana, a kao razlog je navedeno to što "nijedan od predloga ne zadovoljava potrebu da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka iz Javnog poziva".

Ministarstvo kulture i informisanja, dodaje se u saopštenju, smatra opravdanim deo kritika koje je javnost uputila tim rešenjima.

"Izbor slogana za tu bitnu društvenu temu je veoma delikatna stvar i Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje i Savet za populacionu politiku i Komisiju da nastavi da radi na iznalaženju najkvalitetnijeg rešenja za tu važnu temu. Ministarstvo smatra da postoje prostor i razlozi da se nastavi rad na aktivnostima vezanim za rešavanje problema nataliteta", navodi se u saopštenju.

Takođe, saopšteno je da je Komisija odabrala predloge "koje smatra najprihvatljivijim od ponuđenih".

Podsetimo, Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku objavili su u utorak izabrane slogane koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji. Umesto tri, izabrano ih je šest, uglavnom se u njima koristi rima, a u nekima i imperativ.

Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!", na drugom mestu su "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", a na trećem "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju".

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović smatra da su izabrani slogani za podsticanje rađanja promašili temu i da su uvredljivi za žene. Prema rečima predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, slogani "javno sramote žene" i pokazuju nerazumevanje njihove uloge u Srbiji, ali i demografskih okolnosti.

"Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat", navodi ona.

Kako je istakla ministarka, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da okrivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: