Opet raspust - "đaci ne znaju da li su uopšte u školi"

Beograd -- Đaci tek što su se vratili u klupe, od četvrtka će ponovo na odmor. Državni praznik – Sretenje, ovoga puta poslužio je da zimski raspust dobije i “treći deo”.

Izvor: B92, N.Z.
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Zadovoljni samo đaci. Većina roditelja i profesora saglasna – kontinuiteta nema.

Đaci osnovnih i srednjih škola iz klupa su otišli 29. decembra, kada ocene još nisu bile zaključene. U učionice su ponovo seli 9. januara. Posle petnaestak dana ponovo je počeo raspust – onaj pravi zimski, koji znači i kraj polugodišta.

Drugo polugodište počelo je u ponedeljak, a posle samo tri dana škole, opet ide pauza.

“Za učenike nije to dobro. Odu na desetak dana, pa dođu u školu na tri nedelje, treba da uče i da im se zaključe ocene. Posle toga opet raspust od desetak dana, pa tri dana škole, pa slobodna dva dana plus vikend. Tako gube kontinuitet. Taman uđu u sistem, pa odu na odmor. Mi se pitamo zašto su napravili takav kalendar”, objašnjava za B92.net profesorka srpskog jezika u jednoj školi.

Napominje da se ni roditeljima ne sviđa ta iscepkanost.

“Primećuju oni isto što i mi, da deca gube u kontinuitetu, u učenju pogotovo i da u tom periodu ne znaju ni da li su u školi, ni da li su na raspustu”, dodaje ona i naglašava da je posebno pitanje kako se snalaze roditelji manje dece koju neko mora da čuva kad ne idu u školu.

Raspust u Vojvodini trajao je od 23. decembra do 15. januara.

Kako su za “Politiku” naveli u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovako je učinjeno na osnovu “osluškivanja” osećanja roditelja i đaka.

“Zimski raspust je utvrđen po istom modelu kao i prošle godine, jer je analiza zadovoljstva roditelja i učenika pokazala da su imali više vremena da uživaju u zimskim aktivnostima”, rekla je za taj list savetnica ministra prosvete za saradnju sa medijima Tanja Krstonijević.

Zimski raspust iz dva dela (prvi u toku novogodišnjih praznika, a drugi u prvoj nedelji februara) uveden je u školskoj 2015/2016. Na mestu ministra prosvete tada je bio Srđan Verbić, koji je u septembru 2015. objasnio da odluka ide u korist đacima i turizmu.

Turistička organizacija Srbije je prošle godine navela da, od kada je uvedena podela, da su se domaći gosti, 14 odsto više u odnosu na prethodne godine, odlučili za zimovanje u našoj zemlji. Upravo zbog toga je iscepkan raspust i prošle godine bio na meti kritika. Zbog epidemije gripa prvi deo je bio produžen za dva dana, a onda je kao jedan od načina nadoknade predloženo skraćivanje drugog dela, iako su mnogi roditelji već uplatili svoje aranžmane.

Ove godine zbog iscepkanosti još specifičnija situacija. Do spajanja slobodnih dana, koje su mnogi očekivali, nije došlo, a polugodište će posle Sretenja biti nastavljeno 19. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu