Brnabić: Informisanje na jezicima manjina ostaje prioritet

Beograd -- Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaće prioritet za finansiranje i u 2018. godini, odlučeno je danas na sednici Saveta za nacionalne manjine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sednicom je predsedavala predsednica Vlade Ana Brnabić.

Sredstva će biti izdvojena iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta ;i sada iznosi 21,8 miliona dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije."Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali", rekla je premijerka i dodala da će Vlada nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

U saopštenju je navedeno da je na sednici predstavljen i Nacrt izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima, koji bi između ostalog trebalo da unapredi transparentnost finansiranja nacionalnih saveta.

Premijerka je podsetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

strana 1 od 276 idi na stranu