Brnabić: Informisanje na jezicima manjina ostaje prioritet

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaće prioritet za finansiranje i u 2018. godini, odlučeno je danas na sednici Saveta za nacionalne manjine.

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

20:33

Brnabić: Informisanje na jezicima manjina ostaje prioritet
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Sednicom je predsedavala predsednica Vlade Ana Brnabić.

Sredstva će biti izdvojena iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta ;i sada iznosi 21,8 miliona dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije."Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali", rekla je premijerka i dodala da će Vlada nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

U saopštenju je navedeno da je na sednici predstavljen i Nacrt izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima, koji bi između ostalog trebalo da unapredi transparentnost finansiranja nacionalnih saveta.

Premijerka je podsetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: