Vučić podelio ordenje / VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Sretenja - Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

17:58

Vučić podelio ordenje / VIDEO
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Naveo je da isticanjem zaslužnih Srbija proslavlja sebe i svoju budućnost.

Vučić je na svečanosti u Predsedništvu Srbije kazao da su laureati, među kojima je sedam ustanova i 15 pojedinaca, pokazali da umeju da "budu tu za sve oko sebe, da trpe i da vole, da daju, pomažu i marljivo rade".

"Srbija sutra slavi veliki i važan dan, odajući počast precima i pokazujući deci koliko je vredno živeti za nju. Isticanjem zaslužnih pokazujemo svima pravi put i gradimo sistem vrednosti kome težimo", rekao je Vučić.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena predsednik Srbije odlikovao je Univerzitet u Beogradu, a Sretenjskim ordenom prvog stepena beogradsko Narodno pozorište.

Centru za porodični smeštaj i usvojenje "Miloševac" pripao je Sretenjski orden prvog stepena, a ansamblu narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Muzej Vojvodine u Novom Sadu i Geološki zavod Srbije, dok su Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (1941-1945 i 1999) - SUBNOR Srbije i Savez inženjera i tehničara Srbije odlikovani Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Doskorašnjem direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milanu Stevoviću predsednik Srbije uručio je Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena, dok je vajarima Svetomiru Arsiću Basari i Miodragu Živkoviću dodelio zlatne medalje za zasluge u kulturnim delatnostima.

Zlatnom medaljom za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su i glumci Rada Đuričin i Marko Nikolić, profesor Dejan Ilić nagrađen je istim ordenom za izuzetne zasluge u naučno-istraživačkoj oblasti i preduzetništvu, dok je novinar Miomir Filipović odlikovan srebrnom medaljom za zasluge u oblasti novinarstva.

Katarina Dešić i Branka Filipović odlikovane su zlatnom medaljom za zasluge u oblasti hraniteljstva, dok je srebrna medalja pripale slikarima Janu Bačuru i Predragu Lukoviću za zasluge u oblasti slikarstva.

Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za delo ličnog herojstva, posthumno je odlikovan žandarm Milan Vujović, koji je poginuo 2003. godine pri eksploziji protivtenkovske mine u blizini Bujanovca.

Posthumno su zlatnom medaljom za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani i kompozitor Milivoje Mića Marković i pevač Predrag Cune Gojković.

Ukazom predsednika Srbije, Ordenom srpske zastave trećeg stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u jačanju saradnje Srbije i Nemačke, odlikovana je profesorka Gabrijela Šubert, a zlatnom medaljom za zasluge švedski profesor Šel Magnuson i Horhe Kaćinero iz Španije.

U ime laureata, zahvalnost je izrazio rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, koji je rekao da su danas nagrađeni svi koji su svojim radom doprineli napretku društva.

"Za sve nas, ova priznanja imaju poseban značaj, ali i obavezuju na nova pregnuća. Drago nam je što je prepoznat opštedruštveni značaj našeg rada", kazao je Bumbaširević, dok je laureat Marko Nikolić izrazio zahvalnost svima koji su dobitnicima priznanja pomogli da dođu do svojih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: