Vučić: 2025. nije sveto pismo, ključne tri oblasti

Beograd -- Presednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da bi Srbija, iako 2025. nije sveto pismo, volela da svoj posao završi i da do tog datuma bude deo EU.

Izvor: Beta, Tanjug, O2
Podeli
Tanjug, Dragan Kujundžić
Tanjug, Dragan Kujundžić

On je na pre konferenciji preneo da je sa nemačkim vicekancelarom i šefom diplomatije Zigmarom Gabrijelom razgovarao o obavezama koje Srbija ima na putu ka EU, za šta ima podršku Nemačke. kazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da se radi o tri oblasti.

"Prva je očuvanje mira i regionalne stabilnosti. Druga, rešavanje problema sa Prištinom ili, kako bi Nemci rekli, odnosi sa Kosovom. Treće se odnosi na poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, funkcionisanje pravosuđa, slobodu izražavanja", objasnio je Vučić.

Rekao je i da "nemamo strah kada je reč o trećoj tački".

"Kada je reč o prvoj tački, i do sada smo sve činili i činićemo i ubuće na očuvanju stabilnosti i mira. Međutim znamo da je veoma težak zadatak pred nama u rešavanju problema i pronalaženju solucije sa Prištinom“, objasnio je on. Vučić je pohvalio, na početku svog obraćanja, Nemačku i vicekancelara, rekavši da je on veoma angažovan i čovek koji možda najbolje razume prilike na Balkanu, u celom regionu, i prijatelj regiona i naše zemlje.

"On je često u našoj zemlji. Imamo uvek otvorene i iskrene razgovore, jer Nemačka koju predstavlja je pouzdan partner, i mi najviše očekujemo do Nemačke. Nemačka ima neretko i vrlo čvrst, tvrd i težak stav po nas, ali je svakako poudzan i siguran partner Srbije na njenom evrospkom putu“, naglasio je on.

Vučić je preneo da je sa Gabrijelom razgovarao o ekonomskoj saradnji, podsećajući da su Srbija i Nemačka prošle godine ostvarile trgovinsku razmenu u visini od 4,4 milijardi evra, čime je Nemačka postala najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Rekao je i da su postignuti rekordni rezultati po pitanju uvoza i izvoza, a dodao da je izvoz iz Srbije dostigao nivo od 1,9 milijardi evra.

Takođe je ukazao da nemačke firme u Srbiji, za koje je rekao da su uvek sigurne, čiste kao apoteka u svakom smislu te reči, zapošljavaju 37. 000 građana Srbije.

Vučić je rekao da je važno što Nemačka pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, i da to pokazuje zašto i koliko je Nemačka važna za Uniju, ali i Zapadni Balkan i Srbiju, za svaku našu zemlju u ovom delu Evrope.

Nadamo se većoj posvećenosti“, dodao je on ističući da je Gabrijel jedan od ljudi koji je spreman ne samo da čuje, već i sasluša srpsku stranu, što za nas nije čest slučaj.

Gabrijel: Srbija ključna u regionu

Tanjug, Dragan Kujundžić
Tanjug, Dragan Kujundžić

Nemački ministar spoljnih poslova je rekao da je za članstvo u EU od središnjeg značaja ispunjavanje evropskih standarda u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe.

Gabrijel je na konferenciji za novinare rekao i da se Nemačka raduje uspešnom razvoju Srbije tokom vremena dok je Vučić bio premijer i predsednik, ali da treba nastaviti da se radi na reformama što pre. "Ja lično mislim da ne sme da se čeka do 2025, već sada moramo da počnemo radimo da pokažemo da se isplati krenuti ka EU", rekao je Gabrijel.

On je rekao da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, mada "ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti regiona", rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da je je potrebno razviti bolje odnose u regionu, navodeći da je "EU primer kako iz najtežih ratova, čak genocida može nastati prijateljstvo". "Ova zemlja i susedne zemlje se mogu razviti u blagostanju i da postanu članice EU", rekao je Gabrijel.

Politika

strana 1 od 8731 idi na stranu