"Ne slažemo se o prošlosti, ali se slažemo o budućnosti"

Beograd -- Srbija i Hrvatska nemaju isto mišljenje kada je u pitanju prošlost, ali se dve zemlje mogu složiti oko planova i projekata za budućnost, kaže Zorana Mihajlović.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Screenshot B92
Screenshot B92

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, koja je bila deo delegacije Srbije koja je sa predsednikom Srbije boravila u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, navela je za RTS da je važno što je Aleksandar Vučić posetio Hrvatsku, da je to državnički put, racionalne i odgovorne politike.

"Mislim da je najviši domet posete dijalog, odgovornost i snaga koju je pokazala Srbija. Ne mislim ništa loše kada kažem snaga. Snaga da držimo reč. Mi smo uradili prethodnom periodu sve što je dogovoreno što se tiče hrvatske zajednice u Srbiji, očekujemo bolji život Srba u Hrvatskoj", naglasila je Mihajlovićeva za RTS.

Naglašava da atmosfera u Zagrebu pred odlazak, ali i tokom posete nije bila "specijalno prijatna", ali se nada da se to domaćinima iz Hrvatske više neće ponoviti , a sigurna je da takve atmosfere neće biti u Srbiji. Dodaje da Srbija hoće da ide napred, neće da se vraća u prošlost, ali da prošlost neće zaboraviti.

Mihajlović je u Zagrebu sa svojim kolegom Olegom Butkovićem razgovarala o rekonstrukciji pruge Beograd - Zagreb. Ona kaže da je važno za Srbiju da bude bolje povezana Hrvatskom, jer se danas od Beograda do Zagreba vozom putuje sedam sati.

"Sa srpske strane mi smo jedan deo pruge već rekonstruisali. Dodatna vrednost projekta na srpskoj strani bi bila oko 250 miliona evra. Mi ćemo se za dve nedelje videti, verujem u Beogradu, i dogovoriti dalje potpisivanje protokola i kretanje u rekonstrukciju", naglasila je Mihajlović. Ona je dodala da će Srbija i Hrvatska za taj, ali i za druge projekte aplicirati kod EU za projekte o prekograničnoj saradnji.

"Postoje već pripremljeni prekogranični projekti u vrednosti od 40 miliona evra u narednim godinama. To je način da dve zemlje budu bliže, da se čujemo, vidimo , da imamo dijalog i budemo bolje povezani", pojasnila je ona.

Dodaje i da će "šumova" sa Zagrebom uvek biti, ali da je kod velikih državnika važno da znaju kuda idu i da imaju viziju gde će biti njihova zemlja za pet, deset godina.
"Ovo nije pitanje sitnih političkih interesa. Ovo nije pitanje takozvanih političara koji komentarišu da je predsednik ponizio Srbiju. Čime je ponizio Srbiju? Tako što je otišao i želi da učini sve da poveže Srbniju, da otvori Srbiju, da učini sve za buduću generacije. Takvih političara će biti, ali malo je državnika", zaključila je Mihajlović.

Politika

strana 1 od 8731 idi na stranu