Novi problem – ime aerodroma u Solunu: "Misle da su u MKD"

Gradonačelnik Soluna Janis Butaris rekao je da treba razmisliti o promeni imena aerodroma "Makedonija", jer turisti kada stignu u Solun misle da su u Skoplju.

Izvor: B92, Meta.mk
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Pročitajte još:

100.000 Grka na ulicama Soluna zbog reči "Makedonija" FOTO

Zapaljena zastava Makedonije u Solunu, reagovalo Skoplje

Vri u Atini: "Zar nas premijer smatra tolikim budalama?"

“Ne kažem da treba da se menja, ali samo javno kažem da treba da se razmišlja o tome, jer je ime 'Makedonija' podelilo svet, da i nas ne podeli i izgubimo sve”, navodi se u izjavi Butarisa za grčku televiziju "Skaj".

Prema njegovim rečima, aerodrom bi mogao biti nazvan po čuvenom grčkom košarkašu Nikosu Galisu, koji, kako kaže, predstavlja međunarodno priznatu ličnost i jedini je Grk koji je ušao u američku Kuću slave.

Butaris smatra da ne postoji realni strah Grčke od Makedonije i da nije problem Grčke Skoplje, već Ankara i veći turski uticaj u regionu.

Ocenjuje da sada postoji stvarna mogućnost da se pitanje imena Makedonije reši, a svako odlaganje bi moglo da ošteti Grčku.

“Bolje je da dobijete 50 odsto nečega, nego 100 odsto ničega. Izgubili smo u Hagu, ne možemo zadržati ni veto u NATO-u", rekao je Butaris, prenosi makedonska agencija Meta.

Podsetimo, Atina i Skoplje su se nedavno saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu