Komandant NATO-a: Srbija bi mogla da nam pomogne

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju Džejms Fogo kazao je da NATO prihvata odlučnost Srbije da ostane neutralna.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.02.2018.

12:02

Komandant NATO-a: Srbija bi mogla da nam pomogne
Getty images

Fogo, pri tome, navodi da je "Vojska Srbije veoma profesionalna" i da će Alijansi "možda moći da pruži obuku i misije podrške u Avganistanu". Admiral NATO smatra da je vojna neutralnost dugoročno održiva za Srbiju.

"Naravno, Crna Gora postala je član na prošlogodišnjem samitu. Makedonija je u programu Partnerstvo za mir, a i prijavila se za članstvo u NATO. I nadam se da će postati član. Postoje zemlje poput Bosne i Gruzije, koje žele da postanu članice, a ima i drugih partnera, kao što su Srbija, Švedska i Finska, koji bi sad radije da ostanu partneri, da ne nastave prema punom članstvu u NATO", rekao je Fogo za N1. On je ocenio da je "to u redu".

"Radimo mnogo stvari, upravo sam ugovorio nekoliko vežbi i nekoliko zajedničkih napora sa Srbijom, jer ona je dobar, stabilan i profesionalan partner NATO. Postoje i druge stvari koje možemo raditi. Potrebna nam je pomoć za odlučnu podršku u Avganistanu, a Vojska Srbije veoma je profesionalna i možda će moći da pruži obuku i misije podrške. Ali to je političko pitanje za vašu vladu, za vašeg predsednika, premijerku i ministra odbrane", naveo je Fogo.

Prema njegovim rečima, Srbija je suverena država i ima svako pravo da izabere svoje bilateralne prijatelje i saveznike, kao i multilateralne prijatelje i savetnike, kao i da učestvuje na način koji vlada i predsednik smatraju odgovarajućim.

"Zasad je to dobro funkcionisalo. Srbija je vojno neutralna. Međutim, pružila je sjajnu podršku u partnerstvu sa NATO i ima saveznike i prijatelje koji nisu nužno i prijatelji NATO. Naravno, Srbija ima odnose s Rusijom. Tu sad postoji napetost kao rezultat nelegalnog pripajanja Ukrajine. Ranije smo razgovarali o tome. Ali Srbija se veoma pažljivo kreće tankom linijom u diplomatiji sa Zapadom i s Istokom, a i s Kinom. Mislim da je to pohvalno za Srbiju, da može imati prijatelje na obe strane. To dobro funkcioniše, pa mi ne smeta", izjavio je komandant NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: