Partija traži: Smeniti Zumu

Johanesburg -- Vladajuća južnoafrička partija - Afrički nacionalni kongres (ANC) odlučio je da smeni Džejkoba Zumu (75) sa mesta predsednika Južnoafričke Republike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ AP
Foto: Tanjug/ AP

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose, naveo je zvaničnik ANC-a, javila je agencija Rojters.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Ukoliko Zuma ne prihvati da ode sa mesta predsednika i ne podnese ostavku u narednih 48 sati, očekuje ga glasanje o poverenju u parlamentu, gde će, kako se očekuje, izgubiti, naveo je BBC.

Zuma veruje da je žrtva zavere za zapada i prema instagramu njegove supruge Tobeke Madiba-Zuma, nema nameru da ode s mesta šefa države.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu