Slovenački mediji: Hrvatska se boji Vučićevog pragmatizma

Ljubljanski list "Dnevnik" piše da, uzimajući u obzir nizak nivo hrvatsko-srpskih odnosa, poseta Hrvatskoj presednika Srbije Aleksandra Vučića "daje nadu".

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.02.2018.

10:36

Slovenački mediji: Hrvatska se boji Vučićevog pragmatizma
Ilustracija: Thinkstock

U tekstu pod nazivom "Čudo - srpske zastave usred Zagreba" navodi se da "brzi odgovor predsednika Srbije Alekdsandra Vučića na neočekivani poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović nudi nadu da bi dve zemlje mogle da pronađu mudrosti i snage da započnu rešavanje problema".

"Ipak, ovo će biti težak zadatak, imajući u vidu da veliki deo javnosti u Hrvatskoj i Srbiji nije bilo naklonjen ovom sastanku. Hrvatska se plaši da će se srpski političari pretvarati da su dobri susedi dogle god je to potrebno Beogradu zarad ulaska u EU. Srbija se plaši da će je hrvatski političari ucenjivati tokom pokušaja rešavanja osetljivih pitanja, poput granice na reci Dunav", navodi se u članku.

STA prenosi da u tekstu piše da "ono čega se mnogi u Zagrebu istinski boje jeste Vučićev pragmatizam, koji je ponekad bez ikakvih kritika hvaljen na Zapadu".

"Ali, situacija traži najmanje još toliko pragmatizma koliko iskazuje Vučić, ali to neće biti lako u Hrvatskoj. Pošto ima takvog suseda, Grabar-Kitarović je shvatila da bi trebalo barem privremeno glumiti neznanje kada se radi o prošlosti. Ona smatra politički pametnijom opcijom da je nazovu izdajnicom, nego da nastavi sa politikom osećanja uvredjenosti , što ne prolazi dobro u Briselu".

Navodi se da se predsednica Hrvatske "u više navrata samostalno angažovala po unutrašnjim i spoljnim pitanjima, uključujući i poziv Vučiću, time terajući vladu da se konačno suoči sa pitanjem odnosa sa Srbijom".

"Možda se ovog puta proces neće zaustaviti nakon nailaska na prvu prepreku", zaključuje "Dnevnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: