Vučić u Vrginmostu: Za početak 10 laptopova

Drugog dana posete Hrvatskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa Srbima iz Vrginmosta. Izjavio da je za sada zadovoljan i školi donirao računare.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

10:19

Vučić u Vrginmostu: Za početak 10 laptopova
Tanjug, Dimitrije Goll

Po dolasku u Vrginmost, Vučić je posetio Osnovnu školu "Gvozd", kojoj je poklonio deset laptop računara, a pošto postoji potreba za još jednim, obećao da će još tokom dana i taj jedan biti isporučen. U informatičkom odeljenju, Vučić je razgovarao sa učenicima koji su mu pomoću mikrobita napisali: "Hvala na donaciji".

Takođe je sa njima popričao i o tome kako žive u svom mestu. Vučić je u jednom trenutku zamolio novinarske ekipe da izađu iz učionice i nastavio razgovor sa đacima bez prisustva medija. Nakon razgovora, u holu škole deca su za predsednika Srbije izvela jednu koreografiju.

Vučić je na kraju, interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i tu nošnju.
Tanjug, Dimitrije Goll
Od direktorke škole "Gvozd" Barbare Ljubišić, predsednik Vučić je na poklon dobio ručni rad đaka te škole, na čemu se posebno zahvalio. Nakon obilaska škole, Vučić u Vrginmostu razgovara sa srpskim stanovništvom, a prethodno, po samom dolasku u to mesto, posetio je porodicu Predraga Lapčevića.

Ljubišićeva je rekla da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanja boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inciijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.
Tanjug, Dimitrije Goll
"Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakve razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi", rekla je Ljubišićeva za Tanjug jutros neposredno pred dolazak Vučića u školu. Život u opštini Gvozd je poslednjih godina veoma težak, kaže ona, dodajući da se to odražava i na broj dece koji se poslednjih godina drastično smanjuje.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara regionalne TV N1 rekao da je za sada zadovoljan posetom. "Mogu za sada reći da sam zadovoljan i da očekujem da mnogo toga promenimo u budućnosti", kratko je rekao.
Tanjug, Dimitrije Goll
Inače, Vrginmost je mesto gde su Srbi stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom operacije "Oluja". Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od hiljadu i po Srba. Tokom operacije "Oluja" život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali.

Vrginmost je nakon završetka sukoba nastanjen uglavnom Hrvatima iz BiH, ali ima i Srba povratnika.

Po dolasku u to mesto Vučić je Srbima poručio: "Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske". Vučić je još rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim manjinskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da se tako osećaju u Hrvatskoj.

Nakon posete Vrginmostu, Vučić se vraća u Zagreb, gde će po podne prisustvovati Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća, a očekuje se da na sednicu Skupštine dođe i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: