Koha ditore: Kako je EU izdala Ahtisarija i Kosovo

Iako je proglašenje kosovske nezavisnosti obavljeno u punoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i prilagođeno potrebama Evropske unije, EU je izdala Kosovo.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.02.2018.

20:05

Koha ditore: Kako je EU izdala Ahtisarija i Kosovo
Foto: GettyImages

To piše prištinski dnevnik Koha ditore, navodeći da je EU izdala Kosovo jer je ostala neutralna u odnosu na njegov status.

"Od pregovora do proglašavanja nezavisnosti Kosova, sve je prilagođeno potrebama EU i ulogama koje su bile planirane. Ali na kraju, EU je izdala (Martija) Ahtisarija, jer nije imala jedinstvo da podrži njegov predlog i izdala je i Kosovo i ostala neutralna u odnosu na status. Na taj način EU ne tretira Kosovo jednako kao i druge zemlje regiona ali istovremeno ne pomaže ni Srbiji, kojoj ostavlja utisak da još može da pronađe drugo rešenje koje nije nezavisnost", piše taj dnevnik.

List navodi da su deklaracije o nezavisnosti po prirodi unilateralne, ali da je proglašavanje nezavisnosti Kosova najmanje unilateralno jer je sve obavljeno u punoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i prilagođeno potrebama Evropske unije.

Dnevnik je podsetio na put pregovora o statusu Kosova koji je predvodio izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari i ponašanje zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova nakon njenog proglašavanja pre deset godina, 17. februara 2008 godine.

"Razlike u pristupu nezavisnosti Kosova su došle do izražaja dan nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Španije Miguel Moratinos, zemlje koja i danas nije priznala Kosovo, uprkos stavu da niko ne daje ocene o proglašavanju nezavisnosti Kosova dok se o tome ne postigne saglasnost unutar EU izjavio kako je 'proglašavanje nezavisnosti Kosova drastično gaženje međunarodnog prava", ukazao je list.

Prema tom dnevniku, i EU i zemlje koje su podržale Kosovo su imale mogućnost da, nakon odluke Međunarodnog suda pravde da Kosovo prilikom proglašavanja nezavisnosti nije pogazilo međunarodno pravo i da nije u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, naprave pomak u prizanju Kosova, ali da kosovsku nezavisnost još nije priznalo pet država članica EU.

Umesto toga zatraženi su pregovori o normalizaciji odnosa.

"Za priznanje nezavisnosti Kosova potrebna je visoka politička volja zemalja članica EU i NATO", zaključio je taj dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: