Kocijančić o izjavi Štrahea: Ne komentarišem

Brisel -- Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić nije danas želela da komentariše izjavu austrijskog kancelara Hajnca-Kristijana Štrahea o statusu Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Felipe Trueba
EPA-EFE/ Felipe Trueba

Odgovarajući na pitanje austrijskih medija o stavu Evropske komisije prema izjavi vicekancelara Štrahea koji je, prema navođenju austrijskih dopisnika u Briselu, pred odlazak u Srbiju poručio da je "Kosovo bez svake sumnje deo Srbije", Kocijančić je odbila da "komentraiše komentare drugih zvaničnika".

"Pitanje priznanja tiče se isklljučivo zemlja članica”, poručila je Kocijančić.

Ona je rekla da EU u ovom trenutku nema utvrdjen datum za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da su kontakti u toku. "Kontakti su u toku. Za sada nemamo ništa da najavimo, ali kao što znate obe strane su potvrdile angažman u dijalogu", izjavila je Kocijančić.

Austrijski vicekancelar Štrahe je uoči posete Beogradu poručio da je "priznanje Kosova jedino stvar Srbije" i da je pritisak na Srbiju da prizna Kosovo "pogrešan put".
Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel je, u reakciji na navode vikcekancelara Štrehea, poručila da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane zvaničnog Beča nepovratno.

EU zvanično ima statusno neutralan pristup kada je Kosovo u pitanju, jer pet od 28 zemalja članica nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu