Vučić sa Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je razgovore u Zagrebu sastankom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

14:49

Vučić sa Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pravima manjina i temama od interesa za obe strane.

"Razgovarao sam sa Plenkovićem о temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo, objavio je Vučič na Tviteru pošto se u Zagrebu sastao sa hrvatskim premijerom.

On je danas po dolasku u Banske dvore izrazio uverenje da će odnosi dve zemlje i dva naroda biti značajno unapređeni.

"Siguran sam da će vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je u Zlatnoj knjizi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Tviteru da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o svim otvorenim pitanjima izmedju dve države.

To uključuje i razgovor o ratnoj odšteti.

"S predsednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima izmedju dve države - nestalima, granici, pravosudnoj saradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji i privrednoj saradnji, evropskom kontekstu i odnosima u Jugoistočnoj Evropi", objavio je Plenković posle sastanka uz sliku sa susreta s Vučićem.

Novinari su iskoristili Vučićev prolazak, u društvu premijera Hrvatske, iz zgrade Vlade do sedišta Sabora na Markovom trgu i pitali ga jesu li razgovarali o odšteti.

On je odgovorio da je tu temu otvorio Plenković, ali da je on imao drugačiji stav, što mu je i rekao.

Posle razgovora s Plenkovićem, Vučića je primio predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Hrvatski premijer ranije je najavio da će s Vučićem razgovarati o ratnoj odšteti, dok je iz kabineta hrvatske predsednice saopšteno da ta tema neće biti među temama o kojima će razgovarati s Vučićem što je podstaklo nagađanja da poseta predsednika Srbije nije usaglašena izmedju predsednice i premijera.

Iz hrvatske vlade nekoliko puta su ocenili da nije pravi trenutak za Vučićev dolazak, posebno zbog sukoba oko izložbe o logoru Jasenovac u sedištu UN i kritičkih izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na račun hrvatske Vlade i premijera.

Deo hrvatskih političara, poput potpredsednika Vlade i ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića, smatra da je Vučić pre dolaska u zvaničnu posetu trebalo da se izvini zbog agresije na Hrvatsku i svojih izjava iz ratnih devedesetih.

Vučić je danas doputovao u dvodnevnu posetu Zagrebu, gde se sastao prvo sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, sa kojom je razgovarao o rešavanju otvorenih pitanja, pre svega o sudbini nestalih, položaju manjina, pitanju granica i pravosudnim pitanjima.

Posle sastanka sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, Vučić će se, zajedno sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, obratiti učesnicima Privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori i posetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku.

Drugog dana posete, u utorak Vučić će posetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, čime završava njegova poseta Hrvatskoj.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: