Protest u Zagrebu: Šahovnice i "Za dom spremni" FOTO/VIDEO

Policija zabranila udruženju udovica hrvatskih veterana i veteranima da se približe Markovom trgu, gde će biti predsednik Srbije. Oni ipak stigli blizu trga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

10:04

Protest u Zagrebu: Šahovnice i
Foto: B92

Jedna osoba je privedena.

Kako je bilo ranije planirano, dva udruženja zakazala su za danas u 10 časova protest zbog posete Aleksandra Vučića Zagrebu. Oni su počeli da se okupljaju na Trgu bana Jelačića već oko devet časova. Kako javlja reporter B92.net sa mesta zbivanja, ima stotinak, a ne hiljadu kako su iz udruženja najavljivali.

Do 400 učesnika odslušalo je govor Vjekoslava Magaša, pored kojeg neko drži transparent na kojem piše - "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odstetu".

Obratila se i predsednica Udruženja udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Dosta demonstranata ogrnuto je šahovnicama, neki su u jaknama HOS-a, a istaknuta je i jedna zastava sa ustaškim natpisom "Za dom spremni".
Foto: B92
Zagrebačka policija potvrdila je jutros da im je zabranila da protest nastave ka Margovom trgu, gde će biti i Vučić, već će protest morati da održe tu gde su se i sastali, na Trgu bana Jelačića.
Foto: B92
"Na osnovu člana 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros na osnovu sigurnosne procene vezane za sprovođenja posebnih mera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovom trgu. S obzirom na to da se ova odluka odnosi i na učesnike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definisano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14.", navedeno je, između ostalog, u saopštenju policije, koje je preneo hrvatski portal Index.hr.

Međutim, demonstranti su ipak stigli nadomak Markovog trga, gde ih je sačekalo jako policijsko obezbeđenje i barikade. Oni trenutno stoje ispred policije, pevaju i uzvikuju "Izdaj, izdaja", javlja regionalna TV N1.

Skup je završen oko 12 časova, a prema saznanjima Indexa jedna osoba je privedena.

Predsednik Srbije stigao u Zagreb, gde se odmah nakon sletanja aviona na zagrebački aerodrom uputio ka rezidenciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.
Foto: B92
Foto: Tanjug/Hina
Foto: Tanjug/Hina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: