"Ako se desio genocid nad Bošnjacima onda je i nad Srbima"

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srebrenica nesumljvo "mesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / Vladimir Stojković
Foto: EPA / Vladimir Stojković

Kako kaže, genocid nije mogao da se desi samo na jednoj od te dve strane".

"Razlika je samo u vremenskoj dinamici kada su se ti zločini dešavali. U tri godine rata ubijeno je oko 3.500 Srba. To niko ne može da spori. Međutim, stalni zahtevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalifikuje kao genocid moraju da budu odbačeni. Ako se desio genocid nad Bošnjacima, desio se i genociod i nad Srbima. Srbi su ubijani kontinuirano i smišljeno. Ubijane su žene, deca i starci", rekao je Dodik u intervjuu za izdanje "Glasa Srpske" od ponedeljka, prenosi RTRS.

On je to izjavio povodom izjave ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da Srbi moraju da prožive katarzu i priznaju genocid nad Bošacima u Srebrenici.

Dodik je podsetio da su podaci koje je svojevremeno dala Vlada Republike Srpske u izveštaju o Srebrenici, uz zeleno svetlo tadašnjeg predsednika Srpske Dragana Čavića, korišteni kao osnova za procese koji su vođeni prema pojedincima, a ne jednom narodu.

"Bošnjaci su požurili da zločine u Srebrenici nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid. To je neprihvatljivo i kada dolazi od njih, a pogotovo od onih iz Republike Srpske koji na taj način pokušavaju da okvalifikuju te događaje. Potrebno je formirati novu međunarodnu komisiju jer je očigledno da ona koja je bila pod rukovodstvom SDS-a i napravila izveštaj o Srebrenici nije utvrdila prave podatke", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, samo nova verifikacija tih događaja može da bude osnova za bilo kakvu ocenu onoga što se dešavalo.

On je dodao i da je indikativno da garnitura koja je na vlasti na nivou BiH ne čini ništa da otkrije ko je naredio i pokušao da ubije predsednika Srbije Alaksandra Vučića kada je dolazio u Potočare i Srebrenicu i da se o tome namerno ćuti i ništa ne rešava.

strana 1 od 118 idi na stranu