Uoči posete HR: "Ne sekiram se, ako sam zbog toga četnik"

Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.02.2018.

12:19

Uoči posete HR:
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

On je istakao da će u Zagrebu razgovarati o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, te unapređenju ekonomskih odnosa.

"Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan", poručio je predsednik Srbije uoči zvanične posete Zagrebu, koja je usijala atmosferu u Hrvatskoj do neuobičajenih razmera.

"Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskopj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već da radi u interesu Srbije i njenih građana", naglasio je.

„Ne dozvoljam i ne mogu da dozvolim, a i moja obaveza je da ne mogu da dozvolim da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo da razmišljamo o budućnosti, šta možemo da radimo za budućnost naših građana", istakao je Vučić.

Rekao je da je očigledno da imamo različite stavove o prošlosti.

"„Smatramo samo da se to tiče samo sukoba 90-tih, a nisam znao da su tako velika različita viđenja u odnosu na Drugi svetski rat", naglasio je on.

U Hrvatskoj će, kako kaže, biti govora o teškim pitanjima među njima i o nestalima, ali o svim nestalima, i Srbima i Hrvatima.

A što se tiče izvinjenja, kako je rekao, nije neko ko voli da nekog primorava na bilo šta, ali, dodao je, mnogo više od izvinjenja, koja, primećuje, "ne znam šta su nam donela", on je za to da se vidi sta sve može da se uradi za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

Istakao je da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti.

Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.

"Moj posao je snažna Srbija, a snažna Srbija ima dobre odnose sa susedima i napredak ekonomije. Srbija će biti sve snažnija. Nikome zbog toga ne želim da se pravdam", rekao je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put s kardinalom Bozanićem.

„Idem sutra u Hrvatsku, gde ću prvi dan da razgovaram sa zvaničnima, sa predsednicom, premijerom i predstavnicima Sabora. Razgovaraću i sa predstavnicima Mitropolije SPC, a imaću priliku da razgovaram i sa kardinalom Božanićem, sa najvišim predstavnikom katoličke crkve u Hrvatskoj", objasnio je on novinarima u Batajnici.

Vučić je rekao da je razgovor sa kardinalom veoma važan za dalje unapređenje poverenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba da postoji između dve crkve.

„Na dnevom redu biće i unapređenje ekonomski odnosa. Mislim da tu imamo velikih rezervi i da mnogo toga možemo zajednički da uradimo na unapređenju infrastrukturnih projekata. Biće reči i o evropeizaciji celog regiona i kako da zajednički radimo da region bude stabilan i miran", rekao je on.

Vučić je dalje naglasio da ga se ne tiče to što će neko da ga nazove četnikom, odnosno bahatim četnikom što je rekao da priča o ratnoj odštetu jestre priča o maču sa dve oštrice.

„"Ako sam zbog toga četnik. . . Ni sa očeve, ni sa majčine strahe, slučajno se dogodilo, da niko nije bio u četnicima. Ako pričaju o poslednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna, a Hrvati su nam spailili sve kuće, mi nijednu. Nama su sve kuće spaljene. Možda o uvredama i napadu koje neko orgaizuje se ponajbolje vidi njegova slabost, a ne ona nekog koga vređate", poručio je on.

Vučić je podsetio, kako je rekao, neke ovde u Srbiji, da se 1990, 1991, 1992. nije bavio politikom, već tek od septembra 93, te da kada izgovaraju nekakve gluposti i govore neistinu to treba da znaju.

„Posao je naš da vodimo Srbiju, koja je snažnija, a snažnija je kada ima dobre odnose sa komšijama, kada napreduje njega ekonomija, smanjuje javni dug. Srbija će biti sve snažnija, nikome zbog toga ne želim da se pravdam", nagalsio je on.

Upitan da li očekuje da će Srbi iz Vrginmosta biti otvoreni u obraćanju njemu Vučić je odgovorio da ne očekuje, ali da očekuje da prepozna šta su poruke i problemi.

Niko neće sasvim slobodno da govori, ali dobro je da se čujemo", naglasio je on.

Na pitanje da li je Deklaracija koju su on i predsednica Hrvatske potpisali mrtvo slovo na papiru Vučić je odgovorio da nije tako, jer će neki Srbi u Hrvatskoj dobiti struju, a mi smo asfaltirali puteve u Tavankutu.

„Sigurno je da ćemo i o tome razgovarati i vidimo kako dalje da unapređujemo život Srba i Hrvata. Bilo šta da postignemo biće dobar rezultat", zaključio je on.

Predsednik je rekao da je već mnogo ranije odlučio da ide u posetu Zagrebu i da ne misli da postoje bezbednosne pretnje.

"Ne plašim se", rekao je Vucić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa najavljenim protestima.

"Ne plašim se, vodiće računa o meni tamo, ne sekiram se, to me uopšte ne zanima - moj posao je da brinem o narodu, a ne narod da brine o meni", naglasio je Vučić.

Pročitajte još:

"Zbog jedne rečenice ga proglašavaju četnikom i zločincem"

"Verujem u dobre namere Kolinde Grabar Kitarović"

Predsednik Vučić je izjavio da veruje u dobru nameru Kolinde Grabar Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbediti dalji razvoj.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o atrmosferi koja je stvorena u Zagrebu pred njegovu posetu upred sutrašnju posetu Hrvatskoj, uključujući pozive da roletne budu spuštrene, te proteste koji se najavljuju, rekao da kada se spuštaju roletne ne može dobro da se vidi, kao što kada se lupa u šerpe - ne možete dobro da čujete.

"Idem da vidim sve što treba da vidim i da čujem šta treba" rekao je Vučić i istakao da veruje u dobre namere hrvatske predsednice.

Dodao je da očekuje da će tamo biti i raznih stvari, trikova, da mu govore uvredljive reči i šalju takve poruke. . .

"Ne sumnjam, da će toga biti" rekao je Vučić, ali i naveo da je u srpsko-hrvatskim odnosima reč o dugačkom procesu, gde će svi morati da razumeju da ne možemo jedni bez drugih.

Ali, neću dozvoliti nikome da unižava Srbiju.

"Taj film nećete da gledate", dodao je predsednik Srbije i podsetio na događanja u Srebrenici, navodeći da ni tada kada mu je bio život ugrožen nije saginjao glavu.

"Rekao sam sebi 'nemaš pravo da saginješ glavu, predstavljaš Srbiju i na to nemaš pravo'", dodao je.

Kako je dodao, ako neko misli da ga vređa, neka to i čini, obraz ne može da mu ukalja na taj način, jer obraz samo sam sebi čovek može da ukalja.

Upitan da li postoji mogućnost da tema razgovora bude i ratna odšteta jer na njoj i dalje insistira hrvatski premijer Andrej Plenković, Vučić je istakao da za našu stranu nema tabu tema, te da će Plenković u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.

"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem sa otvaranjem bilo koje teme", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li misli da je ikakav dogovor moguć u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je reč o atmosferi u Zagrebu, jer u Beogradu, takve atmosfere nije bilo kada je predsednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju.

Kako je rekao, tada nije bilo problema sa zastavicama i to nikome nije bilo važno, dodajući da je Grabar Kitarović bila "velika zvezda" inauguracionog prijema i da nama to nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naše komšije dobro osećaju i donose poruku prijateljstva i mira.

Na ono što se objavljuje po lokalnim televizijama u Hrvatskoj prethotnih dana, kaže da na to može samo da slegne ramenima i "gura dalje".

"Ono što sam rekao to i mislim - da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga", rekao je Vučić.

On je podvukao da, "na žalost onih koji govore da je Vučić populista", on nijedan rezultat nije ostvario na populističkim merama, već naprotiv, najtežim mogućim.

Bez demagogije i populizma, kaže, tražio je i radio na tome da se sprovedu ekonomske reforme i uradi nešto za zemlju i uspevao u tome, te da ni danas nije vreme da ružnim izjavama stiče političke poene u Srbiji.

"Ovi ljudi neće ćuti nijednu ružnu reč, jer mir i stabilnost moraju da budu naša poruka", naznačio je predsednik Srbije.

Kako je poručio, Srbija neće biti slabija da bi neki drugi bili zadovoljniji, niti lošije mesto za život, da bi neki drugi bili srećniji i sebe smatrali uspešnijim.

Srbija će biti ekonomski jača, politički moćnija, i gradiće prijateljstva.

"I zbog toga ne mislim da se nekome izvinjavam i pravdam", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: