Potresna priča porodice Milojković–oduzeta beba od 20 dana

Potresna priča porodice Milojković, kojoj je oduzeta beba stara 20 dana, nikog nije ostavila ravnodušnim.

Izvor: Prva

Petak, 09.02.2018.

20:56

Potresna priča porodice Milojković–oduzeta beba od 20 dana
Screenshot/Prva

Redakciji Prve televizije i dalje stižu pitanja šta je zapravo pravi razlog, te su proveravali u kojim to situacijama deca iz porodične kuće odlaze u kuću hranitelja.

Dvadeset dana posle porođaja centar za socijalni rad u Mladenovcu Gorici je oduzeo bebu. Navodni razlog - loši uslovi za život.

"Kaže - njemu duva sa vrata, duva sa prozora. Nigde mu ništa nije duvalo, njemu je toplo. Po celu noć smo ložili peć", navodi Gorica Milojković, majka oduzete bebe.

Situacija u kojoj živi porodica Milojković nije idealna, ali da li je to razlog da se bebi dodeli hranitelj, kako je navodno rečeno porodici.

"390 hiljada dece u Srbiji prima dečji dodatak. Imovinski cenzus za ostvarivanje dečjeg dodatka je veoma nizak. Na granici izdržljivosti. I sad šta? Da je siromaštvo uzrok za oduzimanje dece, onda bi rekli 390 hiljada dece ćemo izgubiti", kaže Dragan Vulović iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Zanemarivanje i svaki oblik nasilja najčešći su razlozi za izmeštanje deteta iz porodične kuće. Nekad to zaista i bude siromaštvo. Onda zvuči apsurdno
kada socijalne službe plaćaju hranitelje, umesto da taj novac daju primarnoj porodici. Zakon o porodici je jasan po pitanju dodele staratelja.

Psiholog Zoran Musterović smatra da je zabrinjavajuće što se ne veruje institucijama i što su mnogi reagovali emotivno. Osim siromaštva, na oduzimanje deteta sigurno je moralo, kako kaže, da utiče još nešto.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: