Potresna priča porodice Milojković–oduzeta beba od 20 dana

Potresna priča porodice Milojković, kojoj je oduzeta beba stara 20 dana, nikog nije ostavila ravnodušnim.

Izvor: prva
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

Redakciji Prve televizije i dalje stižu pitanja šta je zapravo pravi razlog, te su proveravali u kojim to situacijama deca iz porodične kuće odlaze u kuću hranitelja.

Dvadeset dana posle porođaja centar za socijalni rad u Mladenovcu Gorici je oduzeo bebu. Navodni razlog - loši uslovi za život.

"Kaže - njemu duva sa vrata, duva sa prozora. Nigde mu ništa nije duvalo, njemu je toplo. Po celu noć smo ložili peć", navodi Gorica Milojković, majka oduzete bebe.

Situacija u kojoj živi porodica Milojković nije idealna, ali da li je to razlog da se bebi dodeli hranitelj, kako je navodno rečeno porodici.

"390 hiljada dece u Srbiji prima dečji dodatak. Imovinski cenzus za ostvarivanje dečjeg dodatka je veoma nizak. Na granici izdržljivosti. I sad šta? Da je siromaštvo uzrok za oduzimanje dece, onda bi rekli 390 hiljada dece ćemo izgubiti", kaže Dragan Vulović iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Zanemarivanje i svaki oblik nasilja najčešći su razlozi za izmeštanje deteta iz porodične kuće. Nekad to zaista i bude siromaštvo. Onda zvuči apsurdno
kada socijalne službe plaćaju hranitelje, umesto da taj novac daju primarnoj porodici. Zakon o porodici je jasan po pitanju dodele staratelja.

Psiholog Zoran Musterović smatra da je zabrinjavajuće što se ne veruje institucijama i što su mnogi reagovali emotivno. Osim siromaštva, na oduzimanje deteta sigurno je moralo, kako kaže, da utiče još nešto.

Opširnije u video-prilogu:

Društvo

strana 1 od 146 idi na stranu