Nesuglasje oko Vučićeve posete u državnom vrhu HR?

Izvinjenje za "agresiju" na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.02.2018.

23:18

Nesuglasje oko Vučićeve posete u državnom vrhu HR?
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinoviæ

To saznaje Hina u kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, što, kako se navodi, dodatno podstiče nagađanja da se šefica države i vlada nisu usuglasili oko Vučićeve posete.

Osetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata 1990-ih godina dominiraće razgovorima Vučića i Grabar Kitarović koja će mu biti domaćin tokom dvodnevne posete Hrvatskoj, piše hrvatska agencija.

Da bi sa Vučićem trebalo da razgovara i o ratnoj odšteti izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je potpredsednik njegove vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

Međutim, u kabinetu hrvatske predsednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usuglašavali predsedništvo i vlada, i koje su tihom diplomatijom dogovorene s Beogradom.

Upitani zašto je onda Plenković na sednici vlade otvorio to pitanje, saradnici Grabar Kitarović kažu da to "treba pitati njega".

"To pitanje u ovom trenutku nije tema", rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Isto se odnosi i na moguće izvinjenje predsednika Srbije za koje u kabinetu hrvatske predsednice kažu da je "lični čin koji se ne može od nikoga tražiti".

U kabinetu, takođe, tvrde da udruženja veterana podržavaju susret dvoje šefova država. Ipak, neke od tih organizacije za ponedeljak su najavile proteste protiv Vučića.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedeljak, u vreme napetih odnosa Beograda i Zagreba koje je nedavno dodatno zaoštrila izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sedištu UN u Njujorku, navodi Hina.

Sastanak na vrhu nije tražila neka treća država, nego se radi isključivo o inicijativi Grabar Kitarović da se s mrtve tačke pokrenu dugogodišnja otvorena pitanja, kažu njeni saradnici.

"Često se ovakvi susreti nazivaju istorijskim, ali mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti istorijski ili ne, videće se nakon posete", rekao je zvaničnik.

Prema usaglašenom dnevnom redu, dvoje državnika razgovaraće o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, povraćaju kulturnog blaga, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i nerešenoj granici.

Jačanje privrednih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu takođe će biti teme sastanka dvoje predsednika, te delegacija dve države u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rešavanje otvorenih pitanja.

U kabinetu hrvatske predsednice ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina i udruženja nestalih.

Osim sa Grabar Kitarović, Vučić će se u ponedeljak u Zagrebu odvojeno sastati sa premijerom Plenkovićem i predsednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem. Istog dana po podne održaće se hrvatsko-srpski privredni forum, a uveče će se dvoje predsednika susresti sa mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posetu lokalnim Srbima, a u večernjim satima vraća se u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: