Nemačka: U koalicionom sporazumu i stav o Rusiji

U nacrtu koalicionog sporazuma koji su juče postigle vodeće partije u Nemačkoj, stoji da je ta zemlja itekako zainteresovana za saradnju s Rusijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

07:08

Nemačka: U koalicionom sporazumu i stav o Rusiji
Tanjug-AP

"Nemačka je veoma zainteresovana za dobre odnose i blisku saradnju s Rusijom u cilju obezbeđivanja mira i rešavanja međunarodnih izazova", navodi se između ostalog u nacrtu koalicionog sporazuma CDU/CSU i SPD.

"Rusija je naš najveći evropski sused, sa kojim želimo da garantujemo mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OEBS-a", navodi se u dokumentu objavljenog na sajtu CDU.

Istovremeno se konstatuje da postiji veliki potencijal za ekonomsku razmenu i u civilnom sektoru. "Zbog toga žalimo što je ruska politika, uključujući stanje ljudskih prava, napravila veliko korak unazad. Rusija krši evropski mirovni poredak nezakonitom aneksijom i intervencijom u istočnoj Ukrajini. Aktuelna spoljna politika Rusije zahteva od nas posebnu obazrivost“, poručuje se u koalicionom sporazumu.

Dodaje se da će Nemačka, zajedno s Francuskom, nastaviti da ulaže napore da se reši sukob u istočnoj Ukrajini i primene sporazumi iz Minska. U središtu tih napora, kako se navodi, je najpre pridržavanje primirja na istoku Ukranije, kao i povlačenje svog teškog naoružanja i svih naoružanih jedinica sa te teritorije. Taj razvoj treba da prati misija UN, a Rusija i Ukrajina imaju obaveze iz sporazuma iz Minska.

"U sprovođenju sporazuma iz Minska, spremni smo da ublažimo sankcije i stupimo u dijalog s evropskim partnerima", navodi se u dokumentu. Navodi se i da se Nemačka drži vizije "zajedničkog ekonomskog prostora" od Lisabona do Vladivostoka, od kojeg mogu imati koristi obe strane i cela Evropa.

"Cilj naše politike prema Rusiji ostaje povratak na odnose zasnovane na uzajamnom poverenju i mirnom pomirenju interesa, što omogućava blisko partnerstvo", navodi se u dokumentu u kojem je najavljeno da Nemačka namerava da poveća sredstva za saradnju civilnog društva sa zemljama istočnog partnerstva i Rusije, između ostalog i u okviru Sanktpeterburškog dijaloga.

Posle četiri meseca političkog zastoja u Nemačkoj, u sredu je konačno postignut dogovor o koalicionom ugovoru izmedju Merkeline Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Šulcove Socijaldemokratske partije (SPD).

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke tzv. velike koalicije.

Koalicioni ugovor sada moraju da odobre članovi SPD, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, koji će, najverovatnije biti održan za tri nedelje. Izbori u Nemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: