Kalabić "rehabilitovan, ali presuda 'zakočena'"

Apelacioni sud u Beogradu je još 12. septembra doneo odluku kojom se potvrđuje rehabilitacija Nikole Kalabića, piše Nedeljnik.

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 08.02.2018.

13:24

Kalabić
Ilustracija: Thinkstock

Ova presuda je, međutim, "zadržana" na Odeljenju sudske prakse koje je imalo zamerke, navodi "Nedeljnik".

Kako saopštavaju iz samog suda, konačna odluka nije doneta.

Portparolka suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je predmet "još uvek na razmatranju" i da Apelacioni sud još nije odlučio po žalbi tužilaštva na prvostepenu odluku Višeg suda u Valjevu kojom je krajem krajem aprila 2017. godine rehabilitovan.

"Nakon donošenja odluke, zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj postupak, Apelacioni sud će izdati saopštenje", napomenula je Piljić.

Kako je u novom broju objavio "Nedeljnik", gotovo sve rehabilitacije istorijski važnih ličnosti iz Drugog svetskog rata, po pravilu, u srpskoj javnosti izazivaju snažne društvene potrese, ali nijedna presuda nije toliko "zapalila" Srbiju (i okolne zemlje) koliko je to učinila odluka Višeg suda u Valjevu, maja prošle godine, kada je rehabilitovan Nikola Kalabić.

List piše da će se ispostaviti da je to bila samo jedna epizoda u ovoj postistorijskoj sagi o ratnom komandantu Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini. Nova epizoda nas tek očekuje...

"Slučaj je po žalbi države koju zastupa Više javno tužilaštvo u Valjevu dospeo na Apelacioni sud u Beogradu, gde je sudsko veće još 12. septembra donelo odluku kojom se potvrđuje rehabilitacija Nikole Kalabića. Ova presuda, međutim, do sada nije objavljena, pošto je presuda "zadržana" na Odeljenju sudske prakse koje je imalo zamerke na ovaj proces", navodi "Nedeljnik".

Prema saznanjima "Nedeljnika", odluka o "slučaju Kalabić" predmet je ozbiljnog neslaganja unutar Apelacionog suda, zbog čega se odugovlači sa objavljivanjem presude, a prema dokumentima do kojih je "Nedeljnik" došao, Odeljenje sudske prakse je sazvalo zajedničku sednicu svih sudija Apelacionog suda u Beogradu kako bi se pred njih izneo ovaj sporni predmet, uz obrazloženje da je potrebno ujednačiti sudsku praksu. Sudije koje su donele presudu otvorile su pitanje ovlašćenja koje "Sudska praksa" ima, odakle sve dolaze pritisci da se presuda izmeni, a prvenstveno pitanje samostalnosti u radu sudija, pošto je veće koje je presudu donelo čvrsto u odluci da od nje ne odstupi.

Viši sud u Valjevu je u maju rešenjem o rehabilitaciji doneo odluku da "ništavnim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945. godine, kao i četiri odluke Zemaljske komisije donete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića". Poništeno je i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Veće Apelacionog suda, koje čine sudije Vesna Stanković, Nada Hadži Perić i kao predsednik veća sudija Svetlana Pavić, presudom od 12. septembra potvrdilo je sve odluke Višeg suda, osim one o ukidanju dve odluke Zemaljskih sudova Bosne i Hercegovine, pošto Republika Srbija danas, kada je BiH nezavisna država, nije nadležna nad tim odlukama, navodi "Nedeljnik".

Kako je došlo do "zastoja u procesu" i argumente neistomišljenika u Apleacionom sudu čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 8. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: