Inspekcija utvrdila niz nepravilnosti; Rektor: Ovo je šou

Republička prosvetna inspekcija utvrdila niz nepravilnosti u radu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Oglasio se i rektor: Sve je ovo "šou".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

13:28

Inspekcija utvrdila niz nepravilnosti; Rektor: Ovo je šou
Foto: Drew Angerer/Getty Images

Inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu po podnescima u kojima su izneti navodi o sumnji na različite nezakonitosti u radu tog fakulteta, kao i u radu rektora Univerziteta u Kragujevcu.

Među podnosiocima podnesaka je i bila i Agencija za borbu protiv korupcije i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. U saopštenju se navodi da je inspekcijski nadzor završen 29. januara, a Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sačinjen 2. februara i biće upućen danas Fakultetu.

Navodi se i da je utvrđen niz nepravilnosti u radu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu zbog čega je Fakultetu naloženo da sprovede pet mera za otklanjanje nezakonitosti i tri preventivne mere, a Univerzitetu da odluči o zakonitosti upisa sina rektora na doktorske studije.

Dodaje se da je u Zapisniku dekanu fakulteta, kao i Univerzitetu dat primeren rok za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti.

"O postupanju i preduzetim radnjama dekan fakulteta je dužan da obavesti inspektore. Ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po merama za otklanjanje nezakonitosti, inspektori će doneti rešenje o obavezi otklanjanja nezakonitosti", navodi se u saopštenju i dodaje da će ministar preduzeti zakonom propisane radnje u slučaju da Univerzitet ne ispuni naloženo u slučaju rektorovog sina A. A.

Rektor: Sve je ovo "šou"

S druge strane, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević rekao je danas da neće podnositi ostavku na to mesto i odbacio kao neistinite sve optužbe o tome da je u sukobu sa zakonom, o doktoratu svog sina, navodno bahatom ponašanju, kao i o nameštanju posla svom zetu za 30.000 dinara.

On je najavio da će se preko institucija boriti za istinu zbog porodice, Univerziteta, zaposlenih i studenata i da je cela stvar sada u rukama advokata.

Arsenijević je u prvom obraćanju medijima posle "afere" rekao da je cela situacija "šou" koji mu je izrežiran kako bi se potpuno mentalno razorio, a javno mnjenje pripremilo za njegovu "likvidaciju", navodeći da mu je prećeno da će biti "medijski uništen", ako ne promeni neke odluke, a da mu u poslednjih šest meseci stižu pretnje smrću, sa porukom "pokojne majke": "Sine, čula sam da uskoro dolaziš, jedva čekam da te zagrlim".

On je siguran da svrha "hajke" nije samo da se on smeni sa mesta rektora, jer kako kaže, to može da se uradi i predlaganjem drugog kandidata na predstojećim izborima za tu funkciju.

Arsenijević je odbacio sumnje da je u sve umešana politika, ali tvrdi da grupa ljudi sa Univerziteta i jedna ministarka stoje iza proganjanja i kampanje protiv njega, pa je na insistiranje novinara rekao da su protiv njega otvoreno stali profesori Fakulteta medicinskih nauka Dejan Baskić i Nemanja Zdravković, kao i oni koji su "skriveni" - profesori kragujevačkog Univerziteta Branislav Jeremić i Aleksandra Janković, kao i aktuelna ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

On je naveo da su oni bili nezadovoljni odlukama koje je donosio i dok je bio dekan Medicinskog fakulteta i kao rektor i da pojedini od njih gaje "patološku mržnju" prema njemu, dok ga je jedan iz "grupe" u medijima proglasio ludim.

Arsenijević je dodao da je dobijao pretnje i preko društvenih mreža, što je prijavio nadležnim organima koji su ga uputili na privatnu tužbu, kao i da su mejlove sa pritiscima dobijali i članovi Senata pred odluku o njegovom "slučaju".

Arsenijević je dodao da su tužbe podnete protiv Baskića i Zdravkovića "koji su stali imenom i prezimenom iza svih napada i optužbi na njega", kao i protiv medija koji su prenosili audio snimke i fotografije kako bi argumentovali njegovo navodno bahato ponašanje.

On je kazao da su fotografije izmontirane, kao i da je na audio-snimcima prepoznao i glasove pokojnih kolega iz ranijih godina pa sumnja za koju svrhu su napravljeni.

Mediji su proteklih dana pisali o Arsenijeviću kome je "pripisano" bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, kao i da je Agencija za borbu protiv korupcije predložila njegovo razrešenje.

Savet Univerziteta u Kragujevcu 6. februara jednoglasno je odlučio da ne razmatra preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje s javne funkcije Arsenijevića i odlučio da ne poništi ispravu njegovog sina Aleksandra o stečenom naučno-nastavnom zvanju, iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je njegov doktorat nezakonit.

Savet je odlučio da preporuka za razrešenje rektora neće biti razmatrana dok se ne donese Odluka o žalbi, podneta Agenciji za borbu protiv korupcije i ne dostavi Savetu kao nadležnom organu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ranije je izjavio da se sa Arsenijevićem dogovorio da rektor mora da poštuje zakon. Upitan da li to znači i da rektor treba da poštuje preporuku Agencije i podnese ostavku, Šarčević je rekao: "Po meni da. To znači da treba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: