"Vučića dočekuju ustaše u HR" – "Vučić da priča s Vulinom"

Izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da će predsednika Aleksandra Vučića u Hrvatskoj "dočekati ustaše" izazvala je reakcije tamošnjih političara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Ministar odbrane Srbije je izjavio da "nije siguran da je u Hrvatskoj reč o povratku ustaštva, jer ustašluk i ustaše nikad nisu izašli iz politike Hrvatske, iz javnog života Hrvatske".

On je za Pink televiziju ponovio da je protiv odlaska predsednika Vučića u Zagreb i da će ga tamo "dočekati ustaše".

"Ja sam rekao da mislim da ne treba da ide, on je prelomio i odlučio i nema šta tu više da se raspravlja. Pa vidite čime ga dočekuju - skupiće se ustaše tamo na trgovima i demonstriraće protiv njegovog dolaska, kao da je on molio da dođe, kao da njegova poseta može da donese neko zlo. Može da donese samo dobro. Šta da kažete takvim ljudima. Zato što je Srbin koji ima hrabrosti da kaže mi smo Srbi i imamo svoje interese i branićemo Srbe koji žive na prostoru Hrvatske i nemoj da se radujete Oluju nećete ponoviti i zato ga nazivaju bahatim i zato je sve najgore", naglasio je Vulin.

Ubrzo su stigle reakcije iz Zagreba.

"To je izjava koja svakako ne pridonosi pozitivnom okruženju koje bi trebalo da bude vezano uz posetu predsednika Srbije Vučića, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.

"To su signali koji su destruktivni i mogu pokvariti sve napore koji su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopštee došlo i da bi on dao i određen pozitivan rezultat. To je posao koji bi sam predsednik Srbije trebalo da uradi jer Vulin je njegov blizak saradnik. Trebalo bi da kaže svojim saradnicima da paze što govore", dodao je Jandroković, prenosi hrvatski portal "Dnevnik".

Predsednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da bi se "Vučić trebalo da se oglasio o mitomanskim izjavama svojih ministara Dačića i Vulina".

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu