Taktika izbegavanja kazne - "čekaj da prođe" VIDEO

U poslednje vreme sve je više slučajeva u kojima građani namerno čekaju da neki saobraćajni prekršaj zastari i tako izbegnu plaćanje kazne.

Izvor: O2

Ponedeljak, 05.02.2018.

18:02

Taktika izbegavanja kazne -
Ilustracija: Thinkstock

Statistika pokazuje da čak dve trećine prekršaja ne bude kažnjeno zato što zastare, a glavni razlog za to je prenatrpanost prekršajnih sudova predmetima.

Okrivljeni se na razne načine dovijaju da izbegnu plaćanje kazne.

“Zakon je takav da kad uđe u tu sudsku proceduru, okrivljeni, osumnjičeni ima sva prava kao u krivičnm postupku. Da uzme branioca, da angažuje veštake... Tako da ti postupci, kao i krivični, traju dugo i zbog toga mnogi predmeti zastarevaju“, navodi advokat Nebojša Milosavljević.

U prekršajnom postupku postoji institucija priznavanja krivice, u zamenu za blažu kaznu. Pošto se uglavnom radi o saobraćajnim prekršajima, to smanjenje kazne nije zanemarljivo.

Na primer, za držanje u krilu deteta mlađeg od 12 godina možete da platite kaznu u rasponu od 15.000 do 30.000 dinaraa. Preticanje zaustavnom trakom može da vas košta od 6.000 do čak 40.000 dinara, dok ćete kaznu za prekoračenje brzine platiti u zavisnosti od toga koliko ste brže vozili od dozvoljenog, ali i tu se raspon kazne kreće od 3.000 do 30.000 dinara.

Jedan od problema je i to što nadležni ne mogu da pronađu okrivljene.

“Ta dostavna služba vrlo neefikasno radi, tako da prođe godinu dana i ne može da se ustanovi lice na kojoj je adresi i tako dalje, i onda su to razlozi zatim, bolest, lekarska uverenja i sve mahinacije koje su poznate advokatima“, dodaje Milosavljević.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: