Vri u Atini: "Zar nas premijer smatra tolikim budalama?"

Stotine hiljada ljudi učestvuje na protestu u Atini zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije. Na ulicama i sukobi.

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2018.

15:28

Vri u Atini:
Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su se okupili na Trgu Sintagma u centru Atine uzvikujući "Makedonija je grčka".

Tokom protesta došlo i do sukoba između pojedinih demonstranata i policije. Opširnije o tome, kao i fotografije sukoba - OVDE.

Među govornicima na protestu bio je i proslavljeni kompozitor Mikis Teodorakis (92).

"Ako će potpisati sporazum o imenu koje sadrži pojam Makedonija, Vlada najpre mora da pita grčki narod. Samo Grčka ima pravo na to ime. Nećemo im dati ni po koju cenu“, naveo je Teodorakisa, dok su građani vikali vikali "Mikis, menjaš istoriju" i "Makedonija može biti samo jedna".

Kako je naveo, on se bori protiv svakog oblika fašizma, "a iznad svega onog u najopasnijoj formi, levičarskoj“.

“Dragi moji Grci, braćo moja, fašisti, rasisti, teroristi, anarhisti i nasilnici, sigurno ste do sada saznali sa su patriote koje vladaju ovom zemljom, levičari skupljali potpise i juče bacali boje na moju kuću kako bi me sprečili da danas pričam pred vama“, rekao je Teodorakis na početku obraćanja građanima.

Inače, proslavljeni kompozito je govor posvetio grčkom generalu i lideru u Grčkom ratu za nezavisnost protiv turske okupacije od 1821. do 1829. Teodoru Kolokotroniju.

“U ovim teškim trenucima za našu zemlju kada se crni oblaci navlače i koji nam prete moramo se ujedinjeni suočiti sa ovim problemima. Skopljani su danas uvereni da su direktni potomci Filipa i Aleksandra Velikog zahvaljujući masovnoj propagandi koja preti da povuče jedan veliki broj država i to uz pomoć Grčke koja nije ni pokušala da otvori oči oko evidentnog falsifikovanja istorije. I naša je odgovornost što smo dozvolili mladim generacijama Skopljana da žive sa ovim mitom. Ne smemo da budemo saglasni sa ovim falsifikovanjem istorije jer u tom slučaju i mi postajemo saučesnici silama koje su usmerile pažnju na naš teritorijalni integritet“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, građane Grčke je "čak sramota da se pobune i oko imena aerodroma u Skoplju" samo zato što, kako kaže, "nije u njihovoj zemlji".

"Zar nas njihov premijer smatra tolikim budalama? Misli li da smo spremni da baš toliko spustimo pantalone. Ko god brani zakone svog naroda nije nacionalista već patriota. Grčka više nego ikada ima potrebu za patrotizmom. Grci danas ujedninjeni daju odgovor sa trga Sintagma. Živeo Grčki narod“, zaključio je Teodorakis.
Foto: Tanjug, AP
Protesti su organizovani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora.

Nimic je izjavio da je optimista i da obe strane imaju volju da pronađu zajedničko rešenje.

Poslednji paket predloga Nimica utvrđen je nakon poslednje runde razgovora Nimica sa ministrima spoljnih poslova dveju država u Njujorku, 17. januara, ali dosad nije zvanično predstavljen.

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Nimic je potvrdio da postoje razlike između dve strane, ali je istakao da je sada trenutak da se reši višedecenijski problem, što bi doprinelo napretku celog regiona.

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: