Atina pod opsadom policije,stigli puni autobusi i trajekti

Atina -- Demonstranti pristižu na masovni miting koji se u Atini održava u znak protesta zbog kompromisa Grčke s vlastima u Skoplju oko imena Makedonije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

AP navodi se da učesnici protesta stižu u stotinama iznajmljenih autobusa, kao i trajektima sa grčkih ostrva.

Organizatori protesta se nadaju da će se na Trgu Sintagma okupiti milion ljudi.

Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije.

Navodi se da je na obezbeđivanju mitinga angažovano 19.000 policajaca, odnosno praktično svi pripadnici policije na području regiona Atika i da je posebna pažnja posvećena kontramitingu zakazanom za podne po lokalnom vremenu, kako bi se izbegao kontakt učesnika dva mitinga.

"Katimerini" navodi da od ranog jutra hiljade demonstranata pristiže u prestonicu Grčke, a među prvima su stigli učesnici protesta sa ostrva Krit. Navodi se da je 1.000 nešto posle sedam sati pristiglo u tri broda koja su krenula iz Hanije i Herakliona.

Grčki dnevnik navodi da se očekuje da na atinskom trgu Sintagma bude razvijena ogromna zastava Grčke od 150 kvadratnih metara.

Navodi se da se u glavnim ulicama Atine nalazi već na desetine prodavaca koji nude male i velike grčke zastave, kao i druge zastave s obeležjima Vizantije, kao i da se očekuje dolazak više od 2.500 autobusa iz raznih delova Grčke.

Na demonstracijama će se okupiti Grci koji se protive upotrebi reči "Makedonija" u imenu bivše jugoslovenske republike.

"Katimerini" piše da je oko 1.500 autobusa angažovano da prevezu demonstrante u prestonicu, na proteste koji počinju u 14 sati po lokalnom vremenu.

Navodi se da se očekuje prisustvo većine poslanika konzervativne Nove demokratije, čiji lider Kirjakos Micotakis kaže da njegova partija poštuje i one koji su izabrali da učestvuju u protestu, kao i one koji su odlučili suprotno.

"Poštujemo svaki izbor", kazao je Micotakis.

Bivši grčki premijer Antonis Samaras podržao je demonstracije, poručivši da će ovo biti "veliki dan za zemlju".

Jedan od glavnih govornika biće grčki kompozitor Mikis Teodorakis koji je odlučio da se okupljenima lično obrati, a ne video porukom, kako je to ranije bilo planirano.

Zbog protesta postepeno će već rano ujutru biti zatvarani delovi centra grada, a tri centralne metro stanice u centru Atine biće zatvorene od 10 sati. Grčki portali navode da će biti raspoređeno 4.000 policajaca.

Grčka policija namerava da podigne barijere da bi sprečila "sudar" demonstranata sa Sintagme i učesnika protesta koji u podne organizuju anarhisti ispred Atinskog univeriziteta.

"Katimerini" navodi da je vlada umanjila značaj protesta u vreme kada pregovori zvaničnika Atine i Skoplja ulaze u kritičnu fazu.

Grčki list, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da će današnje proteste vlasti pažljivo pratiti i da bi mogli i da "modifikuju svoj pristup".

Istovremeno, tužilač Vrhovnog suda je naložio pokretanje istrage zbog pretnji jednog člana anarhističke grupe "Ruvikonas" da će "krv biti prolivena" na današnjim protestima.

Nedavno objavljene ankete pokazuju da se skoro 60 odsto Grka protivi upotrebi reči "Makedonija" u nazivu bivše jugoslovenske republike, dok 35 odsto grčkih ispitanika kaže da ne bi imalo ništa protiv kombinovanog naziva u kojem bi se našla i ta reč.

Istovremeno, 65 odsto ispitanika pozitivno gleda na protestne skupove u vezi sa imenom Makedonije, prenosi portal GreekReporter.com.

Većina glasača vladajuće grčke partije Siriza - 57 odsto njih - veruje da je dobro što se takvi skupovi organizuju.

Protesti se održavaju nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora.

Uoči današnjeg masovnog mitinga koji se u Atini održava u znak protesta zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije napadnuta je kuća grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, glavnog govornika na protestu zakazanom za 14.00 sati po lokalnom vremenu.

Grčki list "Katimerini" navodi da je Teodorakisova kuća napadnuta juče i da nije poznat identitet napadača.

"Dojče vele" (DW) je ranije preneo da je 92-godišnji Teodorakis, kojeg naziva ikonom grčke levice, poručio da je "sveže sećanje na Jugoslaviju", a da će Grčka biti "sledeća žrtva".

DW navodi da je Teodorakis u poslednje vreme na meti kritika zbog izjava koje su ocenjene kao antisemitske, a komentatori u Grčkoj se čude i njegovom učešću na „patriotskom" skupu.

"Sveže je sećanje na Jugoslaviju, naša zemlja će biti sledeća žrtva", rekao je Teodorakis o pitanju Makedonije.

Nimic je izjavio da je optimista i da obe strane imaju volju da pronađu zajedničko rešenje.

Poslednji paket predloga Nimica utvrđen je nakon poslednje runde razgovora Nimica sa ministrima spoljnih poslova dveju država u Njujorku, 17. januara, ali dosad nije zvanično predstavljen.

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Nimic je potvrdio da postoje razlike između dve strane, ali je istakao da je sada trenutak da se reši višedecenijski problem, što bi doprinelo napretku celog regiona.

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu