Novi "ekološki incident" kod Obrenovca VIDEO/FOTO

U obrenovačkom ataru otkrivena je nova lokacija sa nelegalno zakopanim opasnim otpadom, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izvor: Beta, Prva

Petak, 02.02.2018.

11:33

Novi
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Nova lokacija sa toksičnim otpadom otkrivena je u saradnji sa Bezbednosnom informativnom agencijom i Osnovnim javnim tužilaštvom iz Obrenovca.

Nadležne službe obavile su uviđaj na trećoj otkrivenoj lokaciji na kojoj je protivzakonito odložen otpad u zakopanim metalnim buradima.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je do sada otkopano petnaestak buradi ali da je veličina lokacije slična prvoj, koja je otkrivena krajem decembra gde se nalazilo 89 zakopanih metalnih buradi sa oko 25 tona opasnog otpada.

Savetnik ministra Slobodan Tošović rekao je da se otpad na trećoj lokaciji, sudeći prema prvim procenama, sastoji od raznih industrijskih maziva i ulja, a da najverovatnije potiče iz industrije.

Otpad na trećoj lokaciji je, prema prvim saznanjima, zakopan na imanju ranije osumnjičenog Zorana Markovića za protivzakonito odlaganje 25 tona na prvoj lokaciji, a koji se od decembra nalazi u pritvoru.

Ministar Trivan je rekao da će to ministarstvo nastaviti akciju otkrivanja otpada i pozvao gradjane da prijave otpad za koji sumnjaju da je opasan. "Srbija godišnje proizvede od 150.000 do 200.000 tona opasnog otpada i nema kapacitete za preradu tih količina, ali će deo koji ne može da preradi izvoziti", istakao je Trivan.

Dodao je da je veoma važno otkriti odakle dolazi otpad. "Ima indicija da oni koji protivzakonito odlažu otpad mešaju više vrsta kako bi se teže otkrilo odakle potiče", rekao je Trivan. On je istakao da se sumnja da oni koji su preuzimali otpad i nezakonito ga odlagali, zbog akcije ministarstva, sada ga premeštaju na druge lokacije.

Dodao je da se sumnja da je reč o organizovanoj grupi ljudi koji nezakonito odlažu opasan materijal.

Uticaj na životnu sredinu otpada koji je pronađen na trećoj lokaciji još nije utvrđen, ali se burad nalaze u teško propusnom zemljištu pa se veruje da se nije proširio u vodotokove i u zemljište.

Prethodno su u okolini Obrenovca pronađene dve lokacije na kojima je sakriven toksični otpad.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: