Brnabić i Cerar o Kosovu

Premijerka Ana Brnabić izjavila da je predsednik EP nedvosmisleno rekao da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2018.

13:11

Brnabić i Cerar o Kosovu
Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljeviæ

"To što smo čuli u smislu pravno obavezujućeg sporazuma nije ništa novo, to smo čuli i ranije, o tome je pričao i predsednik Vučić, o tome je pričala i ministarka Joksimović...", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u zajednickcom obraćanju medijima sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

"Mislim da je nedvosmisleno rekao predsednik EP Tajani, a to je da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU. Ccini mi se da je to jasna i nedvosmislena poruka", rekla je Brnabić.

"Normalizacija sa Prištinom i nalaženje dugoročno održivog odnosa sa Prištinom obaveza je nas kao političara koji vodimo Srbiju", istakla je.

Podvukla je da joj je drago što predvodi vladu i što živi u zemlji čiji je predsednik dovoljno hrabar i odgovoran političar da želi da pokrene ovo pitanje i pokuša da ga reši, da ga ne bi ostavljao budućim generacijama.

Na isto pitanje novinara odgovarao je i slovenački premijer Miro Cerar, koji je izjavio da Slovenija izuzetno poštuje i snažno podržava svako nastojanje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za obezbeđivanje stabilniosti u ovom delu regiona.

"Cenim svaki napor predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), srpske vlade, pa i druge strane, što bi vodilo tome da se stabilizuju prilike", rekao je Cerar.

"Mislim da EU mora da nastavi sa aktivnom ulogom kako bi se olakšalo uključivanje u ovaj proces jer je to jedini put da se postigne stabilizacija stanja, da možemo da se posvetimo integracionim procesima koji su najvažniji", dodao je slovenački premijer.

Slovenački predstavnici na sednicama SE, istakao je, naglašavaju kako je važno da se Srbija uključi u saradnju sa EU i drugim državama u regionu, jer je to faktor stabilnosti i ključan deo procesa približavanja Srbije i drugih država zapadnog Balkana EU.

"Svi ćemo jednom biti u jednoj porodici - EU. Slovenija će političkim putem biti aktivna i u EU i u bilateralnim procesima i unapređivaće proces dijaloga", zaključio je Cerar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: