Ambasada SAD:Bez značajnog napretka u slučaju braće Bitići

Ambasada SAD u Srbiji ocenila je da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u rešavanju ubistva trojice državljana SAD - braće Bitići.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2018.

23:44

Ambasada SAD:Bez značajnog napretka u slučaju braće Bitići
Foto: Gettyimages

Američka ambasada pozvalaje nadležne da nastave da istražuju taj slučaj.

"Vlada Srbije nije učinila nikakav značajan napredak u tom pogledu. SAD pozivaju nadležne organe Srbije da nastave da istražuju svaki trag kako bi osigurale da se kriminalci koji su odgovorni za ubistvo braće Bitići, budu izvedeni pred lice pravde", navela je Ambasada SAD za izdanje dnevnog lista "Danas" od petka.

Ambasada je navela da je taj slučaj jedan od najviših prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD.

"Predmet braće Bitići je pred sudom za ratne zločine u Beogradu i ja verujem da će počinioci biti otkriveni, ali on ne može biti predmet postupanja Specijalnog suda, jer taj sud je osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija koji se odnosi na ograničeni vremenski period i zločine koji su se desili na Kosovu i Metohiji, a braća Bitići nisu ubijena na Kosovu", izjavila je u januaru ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Braća Ilir, Agron i Mehmet Bitići otišli su da se bore protiv srpskih vlasti na Kosovu 1999. Uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela su nađena 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: