Novosti: Ne jedna, već niz primedbi Španije zbog Kosova

Španija se odlučno protivi bilo kakvom vidu naznaka državnosti u pominjanju Kosova na njegovom putu ka EU.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.01.2018.

23:49

Novosti: Ne jedna, već niz primedbi Španije zbog Kosova
Foto: GettyImages

Tako da su evropskom vrhu uputili ne samo jednu pisanu primedbu, kao što se pominjalo prethodnih dana, već više protestnih dokumenata, u susret predstojećoj novoj strategiji o proširenju, pišu "Novosti".

List, pozivajući se na špansko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi da je dobio informacije da je Madrid čvrst u svojim principima i da ne namerava da odstupi "ni za pedalj".

"Stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene deklaracije o nezavisnosti Kosova je zasnovan na odbrani principa teritorijalnog integriteta država, poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava", rekli su za "Novosti" u službi za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Iz tog Ministarstva dodaju da nemaju ništa protiv te teritorije i njenog stanovništva i da zadržavaju konstruktivan stav u svim forumima, pre svega unutar EU, "sve dok se poštuju određeni principi".

“U tom smislu, Španija je uvek podržavala dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU", poručuju iz španskog MSP.

Prištinski dnevnik Koha ditore ranije je objavio da je, samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana 6. februara, Španija na kolegijumu komesara u Strazburu ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju već i ceo proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces.

Kako je navedeno, Španija je u pismu, za koje se kaže da je Evropskoj komisiji poslato u "non-pejper" formi navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i navela a "Kosovo nije deo procesa proširenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: